Share |

Pražská komorní filharmonie dnes hraje v Teatro NoD

 
Filozofii postminimalismu bude věnován další z koncertů cyklu soudobé hudby Krása dneška Pražské komorní filharmonie. V úterý 19. února zazní v experimentálním prostoru teatro NoD klasická hudba amerických současníků, jež navazuje na estetiku minimalismu, přitom svou formou přesahuje její rámec. Kromě nápaditých melodií, jež publiku představí vážnou hudbu v moderním pojetí, zve jedinečná dramaturgie koncertu nazvaného Post-post-post Minimal Music rovněž k setkání s přední osobností české abstraktní malby, pedagogem a malířem Petrem Kvíčalou, který se podělí o řadu zajímavostí ze zákulisí své tvorby. Vedle členů orchestru Pražské komorní filharmonie, kteří zahrají pětici invenčních skladeb od Davida Langa, Evana Ziporyna a Michaela Gordona, nebude chybět ani sám dramaturg monotematických večerů Petr Kofroň.  
 
„Postminimalismus je ryze americká záležitost, která vznikla na konci padesátých let 20. století z odporu ke “komplexnosti” evropské hudby. La Monte Young v roce 1960 zkomponoval skladbu spočívající pouze ze znějící kvinty. To bylo opravdu “minimum” hudebního materiálu. Od té doby se tento radikální minimalismus ale spíše komplikuje. Třetí generace (John Adams) sice pracuje s opakováním, ale vzorce už jsou někdy dost složité, a čtvrtá generace zůstává věrna dlouhým skladbám “na jednom motivu”, který je často rytmicky až iracionálně komplikovaný. Výsledkem je ale povětšinou skutečně vynalézavý hudební materiál, který neuniká zájmu ani řady filmařů,“přibližuje umělecký proud, jenž se stane leitmotivem úterního večera, Petr Kofroň.
 
Vstupenky v kategoriích za 150,- a 250,-  Kč je možné zakoupit v kanceláři Pražské komorní filharmonie, Husova 7, Praha 1 nebo hodinu před koncertem v teatro NOD na adrese Dlouhá 33, Praha 1. Studenti mají vstup zdarma. Rezervace jsou možné telefonicky na čísle 224 267 644, e-mailem na vstupenky@pkf.cznebo prostřednictvím webových stránek www.pkf.cz. Další informace jsou k dispozici na Facebooku.
 
Hudební ukázky je možné si poslechnout zde:
David Lang: http://youtu.be/8N-aYh_-teM
Evan Ziporyn: http://youtu.be/bZphl8Rd5Ck


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.