Share |

Právník, který se nebál: Kino Goethe představí osobnost Fritze Bauera

foto CVFILMS

Goethe-Institut uvede v rámci Kina Goethe tři aktuální filmové snímky o Fritzi Bauerovi, jednom z nejvýznamnějších poválečných právníků Německa. Právě Bauer značnou mírou přispěl k dopadení Adolfa Eichmanna a především k zahájení tzv. Osvětimských procesů. Filmová zpracování Bauerova příběhu je možné shlédnout 19., 26. a 31. května v Goethe-Institutu.
 
„Právník Fritz Bauer je stále relativně málo známou osobností, a to i přesto, že jeho význam pro poválečné právní dějiny a pro reflexi německé minulosti je nedocenitelný“, vysvětluje Tomáš Fridrich z Goethe-Institutu: „Tuto mezeru se snaží zaplnit úspěšné filmové snímky, které v nedávné době vznikly. Jsme rádi, že jejich prostřednictvím můžeme osobnost Fritze Bauera představit i českému publiku“, dodává Fridrich.
 
Goethe-Institut tak během tří termínů představí tři snímky, které byly příběhem Fritze Bauera (1903-1968) inspirovány. První z nich, s názvem V labyrintu mlčení, je předehrou k Osvětimským procesům. Na pozadí procesů, které pohnaly přes soud na 21 příslušníků SS před soud, film líčí fiktivní příběh mladého prokurátora Johanna Radmanna. Radmann se začne v průběhu 50. let zabývat žalobou novináře, který pozná v jednom z učitelů místní frankfurtské školy bývalého dozorce z Osvětimi. Za podpory Bauera začne Radmann i přes odpor a odmítnutí úřadů s vyšetřováním - a dostane se na stopu nacistickým zločincům. Film byl v srpnu 2015 vybrán jako kandidát Německa na Oscara do kategorie nejlepší cizojazyčný film. Uvede Kino Goethe 19. května od 19:00 hod.
 
Politické drama Složka generál zachycuje pátrání vrchního hesenského státního zástupce po někdejších nacistických zločincích v kulisách adenauerovského Německa. Po tom, co se za pomoci Fritze Bauera podaří agentům izraelské zpravodajské služby Mossad dopadnout Adolfa Eichmanna v Argentině, začnou se ostatní nacističtí uprchlíci obávat dalších odhalení. Film napínavě líčí zásluhy Bauera - sociálního demokrata židovského původu, v boji o právní stát.
Uvede Kino Goethe 26. května od 19:00 hod.
 
Dokumentární mozaik Smrt na splátky je přímým portrétem Fritze Bauera, frankfurtského prokurátora, obhájce tolerance, demokracie a spravedlnosti. Režisérka Ilona Ziok využívá k prezentování svědectví o jednom z nejdůležitějších právníků 20. století rozhovory s jeho současníky, ale i nejrůznější historické materiály. Uvede Kino Goethe 31. května od 19:00 hod.
 
 www.goethe.de/praha


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.