Share |

Praha dnes slaví Světový den vyprávění

foto: pořadatel akce

Patříte mezi zapálené vypravěče a hledáte nové publikum? Chcete se naučit poutavě vyprávět? Nebo si jen poslechnout příběhy veselé, smutné, dojemné, snové i reálné a poučné? Pak si nenechte ujít festival STORYSLAM. Společně s dalšími nadšenci do vyprávění uslyšíte nejen spoustu krátkých příběhů, ale také společně oslavíte Světový den vyprávění. Už 20. března propojí celou planetu příběhy na téma „proměny“. Festival se koná v Langhans – Centrum Člověka v tísni, Vodičkova 37, Praha 1.
        

Světový den vyprávění oslavuje vypravěčství a řadí Prahu do mezinárodní sítě měst, která se k oslavě Světového dne Storytellingu (World Storytelling Day) připojují. 20. března se vypráví příběhy v mnoha jazycích a na stovkách míst zároveň. Díky propojení jednotlivých událostí tvoří tato populární akce jeden společný mezinárodní projekt, který spojuje místa a lidi po celém světě. Tradice Světového dne vyprávění funguje od roku 2001, v České republice se bude tento den slavit počtvrté. Tématem letošního ročníku jsou "proměny" a mimo jiné se zaměří i na význam vyprávění ve vzdělávání.
 
Téma proměny můžeme najít jak v každodenním životě, tak v klasických příbězích. Pořád se okolo nás něco děje, proměňují se lidé kolem, rostliny, naše vztahy i tváře, naše vnímání. Na festivalu tedy můžete vyprávět úplně o čemkoliv vám blízkém. Večerní Storyslam nabízí možnost všem více či méně zkušeným vypravěčům sdílet krátké příběhy na 5 minut s festivalovým publikem, které se naopak v průběhu let vůbec nemění v tom, jak je otevřené a dobře naladěné,“ říká o zaměření i atmosféře STORYSLAMU Barbora Schneiderová, dramaturgyně festivalu a ředitelka Storytelling CZ.  
 
Protože vypravěčství nebo-li Storytelling je také vyzkoušeným vzdělávacím a uměleckým prostředkem, přijdou si letos na své i pedagogové, pro které jsou připravené workshopy.   
 
Vypravěč pracuje aktivně s literaturou, což rozšiřuje slovní zásobu dětí, napomáhá jim chápat souvislosti i vyšší smysl příběhu a podporuje kritické myšlení. Vyprávěním a tím, že děti učíme vyprávět, zvyšujeme jejich schopnost naslouchat a komunikovat, podněcujeme jejich představivost, rozvíjíme tvořivé psaní a paměť,“ přibližuje význam vyprávění pro výuku Pavel Košák ze vzdělávacího programu Varianty společnosti Člověk v tísni.
 
Program festivalu
Program festivalu tvoří workshopy, storytellingová vystoupení a příběhová antisoutěž STORYSLAM. Už tradičně uvede festival seminář Úvod do storytellingu a také dílnu, která pomůže s tvorbou vypravěčské obrazotvornosti. Dva další workshopy, zaměřené na roli vyprávění ve vzdělávání, jsou určeny převážně pedagogům a lektorům. Jako každý rok bude hostem a lektorem festivalu vypravěč Martin Hak.
 
Každý vypravěč má pět minut na to, aby sdělil svůj příběh na téma "proměny" ve večerní přehlídce STORYSLAM, která dala jméno celému festivalu. V závěru večera proběhne udílení cen všem účinkujícím. 
Celým dnem provádějí dva moderátoři.
Festival pořádají Storytelling CZ, který se oživením vypravěčství v Česku soustavně zabývá, a Varianty – vzdělávací program organizace Člověk v tísni.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.