Share |

Prague Fashion Weekend představí 20 tvůrců

 
Během víkendu 21. a 22. března se v historické budově bývalé Živnostenské banky a budoucího ZIBA Muzea moderního skla v ulici Na Příkopě uskuteční první jarní Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend. Představí kolekce 20 českých a slovenských oděvních designérů. Přehled návrhářů a popis kolekcí najdete zde a také na webu mbpfw.com.
 
Přehled akcí a tvůrců:
Datum: 21. března 2015, 17:00
PAVEL BREJCHA
Pavel Brejcha, designér oděvu i obuvi, po svých česko-slovenských studiích na VŠVU v Bratislavě a VŠUP v Praze dovršil své vzdělání na Francouzském institutu módy v Paříži. Několik let působil v zahraničí jako designér a asistent u světoznámých značek jako Maison Giles Rosies, JC de CASTELBAJAC, Balenciaga, Zara či Peclers. Po návratu domů pracoval jako odborný asistent a pedagog v ateliéru Fashion design v Plzni i jako designér a spoluautor značek Oldschool a PBL PRAGUE. Svůj osobní styl Pavel označuje jako „Constructivist vs. Impressionist“.
 
„... přes pole bílé zimou jít..."
Je to jen věta, pocit, barva, materiál nebo tvar?“ ptá se sám návrhář a zároveň si odpovídá: „Právě to je pro mě inspirace ke kolekci na podzim/zimu 2015, kde pracuji s měkkostí, plochou a torzem oděvu.“
 
LAFORMELA
„Naše oděvy vychází z uměleckého základu, promítají se v nich odkazy na historii, kulturu, tradice a přírodu,“ říká o své tvorbě česko-slovenská trojice LaFormela. Elementy, pro něž Antonín Soukup, Miroslava Kohutiarová a Katarína Ravasová sahají do minulosti, zároveň převádí do současné estetiky. Jejich styl je avantgardní a mírně undergroundový, nicméně stále výrazně ženský.
 
K řadě na podzim/zimu 2015 trio inspirovalo podzemí jako „nevyčerpatelný zdroj tajemství a přepychu. Kolekce nasává atmosféru bytí v temnotě ze zvířecí říše i lopotnou dřinu s vidinou bohatství.“
 
ODIVI
Kolekce oblíbené české značky ODIVI Ivy Burkertové, absolventky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kombinují originální design a pohodlné materiály. Není prý jednoduché je „zaškatulkovat“ – každý si v nich najde to své. V posledních kolekcích to mohly být například variabilní funkční šaty, softshellové kabáty potištěné pivoňkami nebo pěnové sukně.
 
Novou kolekci na podzim/zimu 2015 nazvala Iva „Temporary Kings“ a popisuje ji hesly: „Dočasnost versus nadčasovost. Hledání rovnováhy v extrémních kontrastech. Chtíč po super schopnostech. Otočené naruby.“
 
CHATTY
Značku Chatty založily v roce 2005 Anna Tušková a Radka Sirková. Kolekce této tvůrčí dvojice se staly synonymem pro stylovou městskou módu. Současně se Chatty zapsaly do povědomí propracovanými zakázkovými džínami, ojedinělým konceptem, který nemá v Evropě obdoby. Za svou tvorbu získaly například v roce 2011 Cenu šéfredaktorů Designbloku, třikrát pak byly nominovány na cenu Módní designér roku v rámci cen Czech Grand Design.  V roce 2014 se duo zúčastnilo Mercedes-Benz Fashion Weeku v Berlíně a zároveň berlínského veletrhu Premium.
 
Nejnovější kolekci na podzim/zimu 2015 uvedly Chatty ještě před MBPFW na veletrhu Modefabriek v Amsterdamu. Po zápřahu v loňském roce se tentokrát dvojice rozhodla zpomalit a s řadou si pořádně pohrát. Myšleno doslova. „Zasedly jsme k pomyslnému karetnímu stolku, otevřely soubor her a začaly rozehrávat jednotlivé partie. Zkusily jsme štěstí v kartách, strategii v šachách i trpělivost v mikádu. Nakonec jsme otevřely krabici s puzzly a pustily se do vytrvalého obracení jednotlivých dílků a spojování abstraktního motivu.“
 
Datum: 21. března 2015, 19:00
ZUZANA KUBÍČKOVÁ
Jméno Zuzana Kubíčková je synonymem ženské módy, citlivé kombinace barev a starých textilních technik aplikovaných do moderního oděvu. Krajky, výšivky a perly – to vše můžete najít v kolekcích této absolventky UMPRUM a stáží na školách ESAA Duperré v Paříži a na Iceland Academy of Arts v Reykjavíku, které od roku 2012 vznikají v jejím vlastním studiu v Praze. Na kontě má tato česká autorka i titul Módní designér roku z cen Czech Grand Design 2011.
 
„Základem mé nové kolekce na podzim/zimu 2015 jsou oděvy klasického střihu a vzhledu. Některé jejich části se pak objeví pouze v náznaku nebo v obrysu,“ uvádí novinku v rozmanitých barvách zastřených zimním oparem Zuzana a dodává, že „velké plochy a minimalistické draperie vystřídají celky složené z malých částí“. Velkou roli pak hraje i opakování určitých detailů, prolínání a vzájemné překrývání jednoduchých tvarů. 
 
PAVEL BERKY
Pavel Berky, slovenský návrhář žijící a tvořící v Praze, je posledním držitelem titulu Top Style Designer za rok 2012 a také finalista soutěže Shooting Fashion Stars 2013. „Má tvorba se vyznačuje zajímavým střihovým řešením. Přes komplikovanost oděvních konstrukcí se však modely nesou v duchu minimalismu,“ popisuje svoji práci sám autor.
 
Novinka na podzim/zimu 2015 je volně inspirována fetišismem a jeho různými formami. „Ústředním motivem je subkulturní život a lidé, kteří jím žijí. Pohrávám si s představou dát těmto lidem volnost projevu a začlenit jejich druhou tvář do běžného života,“ říká ke kolekci Pavel. 
 
TIQE BY PETRA BALVÍNOVÁ
Petra Balvínová založila oblíbenou značku TIQE již v roce 2006. Dnes už tvoří několik řad ročně. Off-line je najdete v jejím vlastním butiku v Benediktské ulici, online pak na webu. Petřiny modely jsou jasně rozpoznatelné – prolínají se v nich ženskost, křehkost, elegance a vtip – a často jsou inspirovány samotnými klientkami a jejich životy. 
 
„Má nová kolekce na podzim/zimu 2015 klade důraz na kvalitu materiálu a kombinuje jemnou kůži s kašmírem a krajkou v jemných barevných odstínech. Pohrává si s délkami i objemem a spojuje klasiku s futuristickými prvky,“ uvádí svoji novinku sama návrhářka.
 
MICHAEL KOVAČIK PRAGUE
Svoji kariéru začal původem slovenský návrhář žijící v Praze jako stylista. Vlastní značku charakteristickou jednoduchostí, minimalismem a elegancí se pak rozhodl založit v roce 2013. „Spojuji pohodlí a ženskost a je pro mě velice důležité, aby byly kolekce nadčasové a nepodléhaly módním trendům,“ říká ke své tvorbě.
 
„V nové kolekci na podzim/zimu 2015 jsem se inspiroval sebevědomou ženou, která každý den odolává nátlakům dnešní doby. Je to žena, která zná své kvality a nebojí se je ukázat okolí,“ uvádí novinku Michael. 
 
Datum: 21. března 2015, 21:00
PIETRO FILIPI CREATED BY DESIGNERS
Módní autorská značka PIETRO FILIPI působí na českém a slovenském trhu už více než dvacet let, sází na nadčasové minimalistické střihy, kvalitní materiály a perfektní krejčovské zpracování oděvů. Za značkou stojí přední čeští a zahraniční designeři a osobnosti, což její produkci zaručuje originalitu i nepřetržitý kontakt s aktuálními módními trendy.
 
Designer pánské kolekce Vladimír Staněk v pánské kolekci propojuje moderní business look a městský styl pro volný čas. Dámské kolekce se širokým záběrem inspirací je výsledkem designérského týmu Marthy Bryxi, Margaridy Machado, Lay Sedlákové a Anny Tuškové. Autorkou prémiové řady Silverline je už třetí sezonu Ivana Mentlová.
 
Datum: 22. března 2015, 17:00
STINAK VLADIMÍR STANĚK
Vladimír Staněk je jeden z mála českých návrhářů, kteří se věnují pouze pánské módě. Absolvent UMPRUM a stážista na prestižních školách Rhode Island School of Design nebo University of the Arts London tvoří kromě vlastní značky STINAK – s nímž se bude prezentovat na MBPFW – také pro pánskou divizi tradiční české značky Pietro Filipi.
 
Na jarním Mercedes-Benz Prague Fashion Weekendu F/W 2015 představí tento český návrhář opět svoji autorskou kolekci. Jmenuje se „SEARCHINGFORLOVE“ a bude zaměřená na doplňky, ruční práci a luxusní kolekci. „Po prosvětlené letní kolekci #ISOLATION bude naopak zima ve velice temných tónech. A ačkoliv v ní hledám lásku, jde spíše o fyzickou podstatu významu tohoto slova – snad až morbidní podobu lásky,“ říká k novince sám návrhář. 
 
LUKÁŠ MACHÁČEK
Český návrhář Lukáš Macháček tvoří pod značkou zaštítěnou svým jménem, která jde ruku v ruce s tradicí krejčovského řemesla. Pánské i dámské kolekce koření špetkou rebelie. Značka vyznává hesla jako jednoduchost, kombinovatelnost a nositelnost.
 
A hesly uvádí Lukáš i svoji nejnovější kolekci na podzim/zimu 2015:
#young
#street
#underground
#minimalism
#readytowear
 
DANIELA PEŠKOVÁ
Daniela Pešková, absolventka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a stáže u avantgardních holandských A.F. Vandervorst, chápe a interpretuje oděv jako konečnou vrstvu lidského těla. „Vlastní tělo ve většině případů neodráží to, čím ve skutečnosti jsme. Oděv, který přímo náleží naší současné schránce a obklopuje ji, je naší sebereflexí, zrcadlem, pokračováním i završením nás samých,“ říká o svém vztahu k oděvu.
 
Nositelné kolekce Daniely Peškové staví na koncepčním základu. Tak tomu bylo i u ucelené prvotiny Wooden, kterou prezentovala na Mercedes-Benz Prague Fashion Weekendu 2013, u řady na sezónu S/S 2015, kterou prezentovala vloni v září, a je tomu tak i u novinky na F/W 2015. „Inspirace pro kolekci vychází z domova mé babičky. Bezpečně známý pocit a prostor, povědomá vůně,“ uvádí ji návrhářka. „Jedná se o intimní a upřímnou interpretaci pocitu, který nesváže, ale jemně obepne, schová, něžně zabalí a vyvolá stejně důvěrný stav jako místo, ve kterém se můžete cítit sami sebou.“
 
MIRKA HORKÁ
Absolventka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a jedna z mála českých návrhářů, kteří se věnují pánské módě, Mirka Horká na sebe poprvé pořádně upozornila v soutěži Shooting Fashion Stars. Nemalou část svého publika pak získala po jedinečné spolupráci s betonářskou firmou Gravelli, s jejíž pomocí vytvořila funkční oděvy pokryté právě tímto stavebním materiálem. Kolekce Mirky Horké se vyznačují elegantní a zároveň syrovou estetikou a vynikají perfektní krejčovinou.
 
Pro novou kolekci na podzim/zimu 2015 se Mirka nechala inspirovat zimními sporty. „Propojili jsme je s elegantní pánskou módou,“ uvádí kolekci návrhářka. Zajímavým prvkem jsou proševy připomínající stopu, kterou člověk zanechává ve sněhu. „Mimo bund, kabátů a sak se proševy objeví i na sportovním spodním prádle, ponožkách a podkolenkách,“ prozrazuje Mirka a dodává, že kromě pánských modelů se v novince objeví i dámské, s pánskými volně kombinovatelné.
 
Datum: 22. března 2015, 19:00
JAKUB POLANKA
Jednoho z nejznámějších českých návrhářů Jakuba Polanku lze přiblížit několika větami: absolvent pražské UMPRUM a pařížského Institut Français de la Mode. Bývalá posila týmu designérského studia Philippa Starcka. Finalista Mango Fashion Awards a prezentující stylista na Festivalu v Hyères. Designér roku na Czech Grand Design a laureát ocenění Huberta de Givenchy. Nejlepší návrhář podle Elle Style Awards a jeden z nejnadějnějších talentů mladé generace podle Vogue Italia.
 
Nová kolekce připravovaná na MBPFW F/W 2015 se jmenuje Epistolar. „Vždy mě fascinoval epistolární milenecký vztah. Vztah dvou lidí, kteří se nikdy nesetkali a ani nesetkají. Dvě bytosti v něčem mnohem upřímnější, ale přesto plné iluzí. Intimita prožívaná naplno právě jen na stránkách dopisního papíru nebo románu… Relativita vize toho druhého a opravdového sdílení,“ říká ke kolekci Jakub Polanka.
 
IAM IVANA MENTLOVÁ
Oblíbená česká návrhářka Ivana Mentlová založila svůj vlastní módní label IAM v roce 2007. Sama ho popisuje jako „nekonvenční, kreativní a luxusní módu s důrazem na kvalitu střihu a materiálu, jejímž klíčovým motivem je ženskost“. Pro značku charakteristické a také velmi oblíbené jsou modely z pravé kůže a kožešiny v limitovaných edicích.
 
„V kolekci na sezónu podzim/zima 2015 jsem se inspirovala odkazem 80. let – éry diska a punku,“ říká Ivana. Vedle kůže klasické i exotické, barevných kožešin, vlněného a hedvábného úpletu si z materiálů návrhářka vybrala také bavlnu.
 
DENISA NOVÁ
 
KLÁRA NADEMLÝNSKÁ
Jedna z neoblíbenějších českých návrhářek Klára Nademlýnská založila svoji stejnojmennou značku už v roce 1998. Ještě v tom samém roce otevřela také svůj autorský butik v pražské Dlouhé ulici. Její kolekce jsou charakteristické čistotou stylu, vybranými materiály a luxusním zpracováním. Mezi její klientky patří Anna Geislerová, Tonya Graves, Aneta Langerová nebo múza a modelka značky Tereza Maxová.
 
„Pro novou kolekci na podzim/zimu 2015 jsem vybrala materiály, které navozují pocit měkkosti, tepla a ochrany a zároveň působí žensky a odlehčeně,“ říká k řadě plné tónů zeminy, kůry a kamenů v kontrastu se sytými pastely sama návrhářka. „Výběr z kolekce pro přehlídku tvoří například kabátové šaty, kabáty a pončo. Součástí jsou i plstěné klobouky Tonak s ručním tiskem zvířecího vzoru,“ doplňuje Klára.
 
Datum: 22. března 2015, 21:00
MARTINA ŠPETLOVÁ
V Praze vystudovala chemii, v Londýně jednu z nejprestižnějších návrhářských škol na světě Central Saint Martins. Rok po jejím absolvování a zároveň prezentaci své závěrečné kolekce na London Fashion Weeku založila Martina Špetlová, jedna z nejúspěšnějších českých návrhářek, vlastní stejnojmennou značku. V současné době autorka žije i tvoří v Londýně, kde také vedle Milána nebo Hong Kongu seženete její modely. Zároveň však pravidelně dojíždí do Polska, kde učí návrhářství na katedře módy na Academy of Arts ve Varšavě. Od začátku roku 2015 najdete Martinu ve všech třech legendárních obchodech Dover Street Market v Londýně, Tokiu a New Yorku.
 
„Kolekce na podzim/zimu 2015 v podstatě navazuje na pro mou tvorbu charakteristické techniky a experiment s materiálem,“ uvádí kolekci návrhářka. „Protkávané proužky kůže tentokrát nicméně ještě doplní nové použití vzorů a barevných kombinací.“
 
PETRA PTÁČKOVÁ
Petra Ptáčková navštěvuje prestižní francouzskou školu Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne, kde se naučila pracovat s ručními „couture” technikami. Už během studií ale začala svou kouzelně výtvarnou estetikou, kterou nazývá jako „magický realismus”, dobývat svět. Naposledy se prezentovala ve vlastním showroomu na pařížském fashion weeku, na festivalu módy Fashionclash Maastricht, na Mercedes-Benz Kiev Fashion Days 2013 nebo na Mercedes-Benz Fashion Weeku Amsterdam 2014, díky výměnnému programu automobilky Mercedes-Benz představila kolekci také na Mercedes-Benz Fashion Weeku Madrid. Na MBPFW 2014 oslovili Petru nákupčí z barcelonského butiku Doshaburi, v němž se její kolekce nyní prodává.
 
Hlavní myšlenka chystané kolekce s názvem „Oh, I see... Twice“ se odvíjí od nehody, která se jí stala během příprav showroomu na pařížském fashion weeku. Operace lícní kosti, která ji donutila zpomalit životní tempo, totiž sice zapříčinila dvojí vidění, nový – druhý – pohled však mladé návrhářce uměleckých „transformerů“, tedy jednoho kousku oděvu, který lze přetvořit na několik dalších, nakonec otevřel oči. 
 
Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend (MBPFW)
MBPFW je mezinárodní festival české a slovenské módy. Tato pravidelná kulturní a společenská událost od roku 2010 představuje formou přehlídek nejlepší tuzemské módní návrháře a tematický doprovodný program. MBPFW podporuje lokální kreativitu, vyhledává nové talenty a inspiruje. Každý rok se ho účastní významné mezinárodní osobnosti módního průmyslu, například proslulý obuvník Jimmy Choo, dlouholetý ředitel značky Jean-Paul Gaultier Donald Potard, zahraniční novináři a nákupčí. Poslední ročník v září 2014 přilákal na 15 tisíc diváků. MBPFW 2015 se koná pod záštitou primátorky hlavního města Praha Adriany Krnáčové a starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého. Pořádající agentura Czechoslovak Models je také organizátorem modelingové soutěže Czechoslovak TopModel.
 
 
www.mbpfw.com
www.facebook.com/mbpfw
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.