Share |

Prague Allnighters: Točte to až do rána!

foto Allnighters

Víte jak se tancuje na Northern Soul? Tak si tenhle pátek 13. března udělejte čas.
V kulturním centru Domovina v Praze na Maninách se v osm večer rozjede akce Prague Allnighters Vol. VIII. Jestli jste ještě neslyšeli Northern Soul, budete mít jedinečnou příležitost.
Na parketu potkáte i Robina Marholda (22). Je to nejlepší český tanečník, který před půl rokem vyhrál cestu do anglického Blackpoolu, kde se konalo neoficiální mistrovství světa v northernsoulové tanci. Robin je po zranění o holích, ale i tak jsme ho ulovili na rozhovor, aby nám pootevřel dveře do své jedinečné subkultury.
 
 
Robine, co ty berle? Nějakej průšvih?
Spadl jsem ze žebříku.
 
To nevypadá dobře.
Nadvakrát jsem si naštípl kyčel. Do června si nezatancuju.
 
Jak to vydržíš s nucenou pauzou?
Nemůžu si pouštět žádnej Northern Soul. Jakmile slyším muziku, začnu se cukat a šel bych tancovat. Jsem na sebe naštvanej. To se nemělo stát. Chybí mi to.
 
Řekni nám něco o Northern Soulu. O co jde?
Northern Soul je hudební a taneční styl, který vznikl v Anglii na konci 60. let. Členové vlny Mod si tehdy začali kupovat staré vinyly se soulovou muzikou a scházeli se, aby na ně tancovali. Čím undergroudovější nahrávku našli, tím líp. Postupně vznikla tradice večerů Allnighters, kde se pařilo a tancovalo celou noc. I dneska má Northern Soul v severní Anglii desítky tisíc příznivců. V posledních letech jich je čím dál víc i u nás.
 
Ty sám patříš k české špičce. Loni jsi na Prague Allnighters vyhrál cestu na Northern Soul akci v severní Anglii? Jaký to bylo?
Cesta byla skvělá. V sále v Blackpoolu vyhlásili volnou soutěž, kde proti sobě na parketu nastoupilo asi 120 lidí. Já jsem se dostal mezi 24 nejlepších, což mě těší. Mělo to grády. Byly tam stovky starejch, šedesátiletejch skinheadů s manželkama. Všichni byli hrozně v pohodě, nikde žádnej konflikt nebo problém. Nejlepší výlet!
 
Na Wiki se píše, že Northern Soul byl v historii spojen s užíváním amfetaminů. Co je na tom pravdy?
Akcím Northern Soul se vždycky říkalo Allnighters, protože trvaly až do rána. Aby to tanečníci vydrželi, valná část z nich skutečně leccos užívala. Ale nebylo to pravidlem. Já sám dneska nevím o nikom, kdo by je k tanci potřeboval. Na to postavený není.
 
A co ty? Pivo? Voda?
Já jsem osobně dost stydlivej, takže než jdu na parket, dám si nějaký pivo nebo Jägermeister.
 
Jak ses dostal k Northern Soulu?
Před sedmi lety přes skaparády, kde občas pouštěli i tuhle muziku. Dříve jsem tancoval breakdance, a jak jsem slyšel Northern Soul, hned mě to strhlo. Od té doby scéna v Praze narostla do té míry, že teď máme dvakrát měsíčně taneční workshop v klubu Buben v Myslíkově ulici. Přijď a uvidíš. Naučíš se základní kroky a pak si to zkusíš naostro s muzikou na afterparty.
 
Se svou zkušeností už můžeš srovnávat. Jaký je rozdíl mezi Northern Soul a break dancem?
Northern Soul vychází z úplně jiné kultury. Je to taky mnohem srdcovější záležitost. Je mnohem víc o prožitku hudby než o vyhecovaných powermoves. Ale i na Allnighters uvidíš velký šílenosti. Fyzicky je to náročnější, protože se jede v hodně rychlém tempu. Dát několik písniček v kuse je záhul.
 
Máš nějaký argument na lidi, kteří ještě k soulu nenašli cestu?
Co se hudby týče, je to sice náročnější hudební žánr než třeba ska, ale když jsem to pustil kamarádům, kteří vyrostli na hiphopu, byli nadšený. Uvidíš sám.
 
V pátek večer začíná Prague Allnighters. Co od akce můžu čekat?
Každý, kdo rád tancuje, bude nadšenej. Prague Allnighters se pořádají po osmé v řadě. Doteď se konal v Baráčnické rychtě, ale zájemci přibývají a už jsme se tam jednoduše nevešli. Je super přijít se třeba jenom podívat. Všichni návštěvníci jsou tam vyfintěný. Tohle v Praze člověk normálně nezažije. Holky jsou ve stylu, je radost se na ně dívat. Přijďte se mrknout, co vám budu říkat?
 
Víc o akci na Pragueallnighters.cz a FB profilu PRAGUE ALLNIGHTERS VOL. VIII


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.