Share |

Potrvá aneb tři v jednom

foto: Igor Kopchuk

Kavárny, kluby a bary jsou všeobecně oblíbeny, málokdy se však stane, že jedno místo je kombinací všech tří.  Když otevřete dveře, snadno vstoupíte do našlápnutého koncertu v hudebním klubu, živého baru ale i klidné kavárny, kde můžete v klidu usrkávat své latté. A když se to ještě propojí s besedami a divadlem, je to prostě paráda.
 
Takové je Potrvá.
 
 
Celý projekt vlastně vznikl jako divadelní soubor. To si jednou v roce 2006 skupina studentů divadelní vědy řekla : " už nebudeme teoretizovat, toho jsme na škole měli dost - pojďme rovnou dělat divadlo!" No a vzhledem k tomu, že pouze divadlem se nájem prostoru zaplatit nedá, otevřeli si v Dejvicích ještě kavárnu téhož jména. Tak vzniklo Potrvá. Jak obliba místa stoupala, program se pomalu rozrůstal i o koncerty, přednášky nebo filmové projekce.
 
A protože jsem v Potrvá už párkrát byla, můžu vám je s klidem doporučit.
 
Ptám se tedy zakladatelů, majitele kavárny Potrvá Petra Váchy a herečky, autorky divadelních her Silvie Holovské: Za čím vězí oblíbenost Potrvá - to, že jste se dostali k tomu, že zde pořádáte až 15 akcí do měsíce?
 
Petr reaguje: " To máš tak. První rok je rozjezd, druhej se to začíná tak nějak usazovat a třetí rok si lidi konečně zvyknou na to, že tu jsme. Poslední dva roky jsou úspěšný, už v tom prostě umíme víc chodit a hlavně víme, jaký akce vybírat, aby je lidi chtěli vidět.
 
Na svých stránkách zveřejňujete, že dáváte prostor mladým, začínajícím kapelám. Kdo z třeba dnes známých kapel u vás kdysi vystupoval?
 
Silva se usmívá. "No - těch kapel dnes známých i neznámých byla hrozná spousta - jak jsi říkala, my dnes máme tak 15 akcí za měsíc, ale začínali jsme taky na pětadvaceti, snad dokonce i na víc - těch lidí jsou desítky. Ale osobně nemůžu zapomenout na první koncert tehdy už známých Republic of Two anebo ještě předtím, než se hodně proslavili, tady měli  koncert Zrní. Tenhle prostor je pro začínající interprety ideální, vejde se sem ideálně sto lidí."
 
Petr dále přiznává, že Potrvá se bude ještě vyvíjet, protože podle jeho slov "Kdyby se vyvíjet přestalo, je načase zavřít. Vše vlastně závisí na divácích, kteří sem chodí a samozřejmě na trendech pražský klubový scény. A ohledně divadla: za tu dobu jsme zjistili, že přejímat inscenace nebo věci, který jsou už nazkoušený je zbytečný, to znamená, že teď zde spíš začínáme primární improvizace anebo věci, který jsou nazkoušený přímo do tohohle prostoru."
 
Během řeči poukazuji na to, že byla nějaká kritika ohledně kouření v Potrvá, protože kouřit je zde možné i během sledování třeba divadelní hry. Vlastně mi celkem připadá, že toto místo je dost uvolněné a jestli je to záměr? Silva odpovídá: "Samozřejmě je to záměr, protože jsme se nikdy nechtěli nijak žánrově ani druhově omezovat - my samotní jsme přišli z mnoha různých směrů, zajímá nás spousta věcí, proto chceme být co nejvíce otevření - navíc pro takhle malej prostor to je jediná šance, jak přežít."
 
Petr dodává, že věkové rozpětí diváků je široké, většina vlastně stárne s nimi, takže divák ve věku od 20 do 40 let si zde opravdu přijde na své.
 
Když se jich ptám, na co by nás nalákali - jestli mají nějakou hru-stálici - Silva navrhuje v tuhle chvíli horkou novinku: westernovou inscenaci Macbetha. Cizinci jsou samozřejmě vítáni - protože Potrvá pořádá jak koncerty cizích kapel, tak promítání cizojazyčných filmů. A jak dodává Petr - funguje zde pravidelně zajímavá akce, kterou byste si určitě neměli nechat ujít - Open Mic POTRVÁ - neboli večer pro začínající zpěváky a hudebníky. Zde má možnost přijít vlastně kdokoli zahrát si a zazpívat před publikem svoji píseň, když se s námi předtím domluví. Vesměs všechny umělce vřele vítáme :-).
 
web Potrvá/ www.potrva.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.