Share |

Postřehy z Designbloku 2011

foto autorka

Pár hesel, ze kterých si složíte můj zážitek z Designbloku 2011.
BOMMA, František Vízner a Olgoj Chorchoj/LLEV z Českého ráje/Primky s vlastním návrhem/Nikdy nestárnoucí Ton/CHI-CHI a technická biobavlna/Posedlí a po-set/vestobatoh od NO./Trashmade s novým odpadem/Design Help pomáhá a zdobí
Pro mě bohužel začal Designblok až ve čtvrtek večer. Těšila jsem se tolik, že na mě v neděli skočil nějaký bacil a rozhodl se, že se nepustí. Ve čtvrtek jsem ho přemluvila, aby si dal na chvilku pauzu, takže jsem vyrazila na párty  Erste Group Immorent. Hned po vstupu jsem byla zavalena designem. Uvítací drink se naléval do skleniček BOMMA od Františka Víznera. Všichni přítomní měli šmoulí úsměv, protože okraje skleniček zdobil modrý cukr. Uvnitř skleničky byla dokonalá směs jemného alkoholu a jahod s ledovou tříští, takže obsah zásadně nedegradoval skvělý design, naopak!
V Superstudiu Futurama to vřelo, všude bylo plno lidí a obzvláště některé expozice byly zavaleny zájemci o dobrý design. Klasiku i nové 002 řešení představil vítěz Czech Grand Design 2011 Ton. Další vystavující z Creme  de la Creme nezústali pozadu a představili svoje nejlepší designové kousky. Už dlouho obdivuji svítidla z Preciosy. Jejich prezentace je vždy efektní a zaujme. Sklo je výjimečný materiál, který si zaslouží obdiv, ne? Proto třeba duo LLEV letos obohatilo svou expozici šperků a nábytku o nápojovou sadu s dekanterem.
Vždy se těším na Papelote a nějakou novou papírovou vychytávku. Letos přibyla novinka z netkané textilie Tyvek, o níž se na protišedi už psalo. V posledním patře Futuramy bylo čerstvo. Tam byla umístěna expozice škol a mladých návrhářů „Young and Fresh“. Někteří hledali výrobce na své produkty, jiní se chtěli domluvit na kooperaci nebo hledali radu, jak svůj prototyp vylepšit a dokončit, aby byl vhodný pro průmyslovou výrobu. Každopádně to tam nápady jen vřelo a všichni si tam přišli na své. Teda pokud fandí designu!
Po čtvrteční party jsem musela spát trošku déle a přemlouvat bacila, aby ještě počkal a nechal mě jít do druhého studia ve Šporkovském paláci. Módu a šperky mám obzvlášť ráda a nenechám si ujít příležitost si o mladých nadějných návrhářích něco zajímavého přečíst nebo se podívat na jejich prezentaci či přehlídku. Některé si zalíbím tak, že je pronásleduji a nechávám si u nich šít i některé kousky svého šatníku. Těšila jsem se na Zdenku Imreczeovou, která dělá úžasné kalhoty. Chatty mě pobavilo s prezentací svých oděvů v inscenovaném řeznictví. Josefína Bakošová ukázala svůj nový kousek z kolekce Magnetise me. Skloubila eleganci se sportovním vzhledem a dosáhla skvělého výsledku v podobě kabátu z technické biobavlny, který neproprší a ani se v něm nezpotíte.
Šperky se leskly a třpytili.  Skupina UNOSTO představila na Desginbloku kolekci šperků Jewerly City. Šlo o 10 autorských kolekcí inspirovaných mnoha pohledy na městský prostor. Tady si našel své téměř každý. Sklo, kov i plast hraje svoji roli v kolekci UNOSTO. Design Help nezklamal a přivezl nové šperky, jejichž koupí můžete i pomoci. Stejně tak i Trashmade zahrabal ve svých odpadcích a našel další a nová řešení pro jejich re-cyklaci a tvorbu nových nositelných šperků.
A bylo samozřejmě mnoho dalších designérů, které by stálo za to zmínit. Tohle byl jen výběr z mé nejčerstvější paměti. Jsem vděčná, že bacil počkal a nechal mě, vrátil se totiž až dneska. Designblok je za námi, tak se těšme na jeho verzi 2012.
 

text a foto: Petra Kursová

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.