Share |

Poníci a jiná kultura v Berlíně

BEST OF: Nepřehlédli jste v našich starších vydáních? Přinášíme vám články z prvních dnů Proti šedi.

 

Bývalé nádraží je zajímavé samo o sobě i bez Somy, jde o jedno z prvních konečných stanic nádraží na světě. Koncept instalace leží v odkazu hledání zázračného nápoje štěstí a věčného života, tomu se říkalo soma. Höller se pokusil o vybudování laboratoře, v níž se varianta na nápoj „vaří“. V prostoru muzea se pase skupina sobů, kolem poletují kanárci a v mrazničkách se chystají muchomůrky. Za zábradlím okukují soby návštěvníci (kterých je víc než normálně, samozřejmě). Höller totiž zpracoval ideu, že lektvar života a spokojenosti produkují sobi, kteří jedí muchomůrky. Produkují, tedy vylučují. V Hamburger Bahnhof jsou vedle ledniček plných zmražených červených kloboučků nádobky s močí. Ta se má podávat těm sobům, co muchomůrky nedostali. Aby se jako vidělo, jestli jsou šťastnější.

            Výsledek nevíme, ale pocity štěstí můžete zakoušet i vy.  Na vyvýšeném pódiu nad soby je prostor s postelí a nočními stolky, kde můžete za 1000 eur přenocovat. Nutno podotknout, že je zcela obsazeno do konce výstavy. Aneb jak se dělá sponzoring.

            Výstava Soma je jedním z nejpodivnějších výstavních zážitků, ale že jsme před tím šli na ponye, užili jsme si ji. Doporučení patří i přilehlému obchodu s literaturou, kde seženete mnoho a mnoho o kultuře a umění. A taky oldschoolové brože s racky.

Carsten Höller - Soma

http://www.somainberlin.org/

Hamburger Bahnhof, Berlin.
5. listopadu 2010 – 6. února 2011

 

Text: Martina Moudrá


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.