Share |

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

Únorové a březnové pondělky budou v kině Dlabačov ve znamení filmů finského režiséra

 
Únorové a březnové pondělky budou v kině Dlabačov ve znamení filmů od skvělého finského režiséra Aki Kaurismäki. Těšit se můžete na jeho první režisérský počin Zločin a trest, natočený podle jeho scénáře jako adaptace Dostojevského románu, dále snímek Leningradští kovbojové dobývají Ameriku, Muž bez minulosti, díky kterému se dostal do podvědomí veřejnosti a další. Neváhejte a vydejte se za kvalitními snímky od 12.2. do 19.3. do břevnovského kina Dlabačov.
Filmový samouk a samorost Aki Kaurismäki (nar. 1957) je spolu se svým bratrem Mikou nejznámějším finským filmovým režisérem. Než se vůbec dostal k režii prošel kariérní dráhou pošťáka, umývače nádobí, a především filmového scénáristy, kdy se do roku 1983 podílel na scénářích svého staršího bratra Mika. „Po svém debutu Zločin a trest začal točit pravidelně autorské snímky plné osobitého humoru a poetiky. Ve svých snímcích vytváří vlastní obraz Finska, takzvanou Akilandii, kde se periferie stává centrem,“ vysvětluje Kristina Charvátová z kina Dlabačov. Za své snímky sbírá řadu mezinárodních ocenění, jeho film Světla v soumraku měl být nominován na Oscara, což však Aki Kaurismäki odmítl kvůli účasti USA ve válce v Iráku. Jeho film Muž bez minulosti, který v loňském roce uvedl Filmový festival v Karlových Varech, získal prestižní ocenění Grand Prix v Cannes. Z loňského Berlinale si odvezl Stříbrného medvěda za nejlepší režii za svou novinku Druhá strana naděje.
Kino Dlabačov uvede následující snímky v těchto dnech za skvělých 80 Kč.
Vstupenky si můžete zakoupit v pokladně kina nebo na dlabacov.cz.

12.2. 19:00

Zločin a trest

12.2. 21:00

Stíny v ráji

19.2. 19:00

Leningradští kovbojové dobývají Ameriku

19.2. 21:00

Smlouva s vrahem

26.2. 19:00

Děvče ze sirkárny

26.2. 21:00

Bohémský život

5.3.   19:00

Juha

5.3.   21:00

Muž bez minulosti

12.3. 19:00

Světla v soumraku

12.3. 21:00

Druhá strana naděje

19.3. 19:00

Druhá strana naděje

19.3. 21:00

Le Havre

 
Zločin a trest je Kaurismäkiho první celovečerní film, natočený dle stejnojmenné literární předlohy Dostojevského, děj je však přenesen do současných Helsinek.
Stíny v ráji je milostným příběhem popeláře a pokladní zasazený do chladné a drsné kulisy finského nepřikrášleného světa.
Kulturním road-movie Leningradští kovbojové dobývají Ameriku, kterou vykreslil jako parodii na „nejhorší rokenrolovou kapelu světu“, si získal přízeň diváků.
Smlouva s vrahem pojednává o pracovníkovi londýnských vodáren, který není schopen spáchat sebevraždu a najme si vraha, aby za něj vykonal tuto práci, mezitím se však zamiluje…
Námět na film Děvče ze sirkárny vznikl na popud povědomí, které se v 80. letech ve Finsku šířilo, že neexistuje dostatek zajímavých témat na film, snímek proto pojednává o sirce, kde a kdo ji vyrábí, a tak se rozbíhá dějový řetězec do antických rozměrů.
Aki Kaurismäki se ve filmu Bohémský život opírá o román Ze života pařížské bohémy od Henryho Murgera a také trochu o Pucciniho operu Bohéma, jedná se o melodramatický snímek balancující na jemné hranici mezi vážností a sarkasmem.
Film Juha je příběhem manželského trojúhelníku (venkovská ženy, její jednoduchý muž a městský světák), kde se podle autora zbytečně nemluví a trochu ticha přeci neuškodí.
Muž bez minulosti je příběhem muže, který po incidentu ztratí paměť a pak je nucen začít nový život. Jak naloží se svojí minulostí, když si vybudoval novou identitu a je mu v ní dobře?
Světla v soumraku vypráví příběh osamělého hlídače, do jehož nudného a osamělého života vplouvá žena.
V hořkosladké komedii Druhá strana naděje vypráví o stárnoucím podomním obchodníkovi, který se rozhodne opustit svoji ženu alkoholičku a uvadající živnost a zakoupí nevýdělečnou restauraci.
Le Havre je příběhem sympatického čističe bot, odehrávajícím se ve francouzského přístavní městě. Muž se rozhodne pomoci třináctiletému africkému chlapci, který je na útěku před policií a následnou deportací.
Přehlídkou filmů kino Dlabačov navazuje na tradici uvádět kvalitní snímky pro náročné diváky ale také přilákat další diváky na zajímavou tvorbu, kterou nenajdou v multikinech. Dlabačov nabízí jak filmové novinky, tak zařazuje na program festivalové filmy, které spojuje určitý společný prvek, dále dokumenty a divadelní představení pro děti a dospělé.
Kde?
Kino Dlabačov sídlí vedle hotelu Orea Pyramida, ulice Bělohorská 24. Dostupné tramvají č. 22, 23, 25 a 97/ Bus 143 a 194 (zastávka Malovanka) nebo autobusem 149 (zastávka Pod Královkou).
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.