Share |

Pomáhají houbičky léčit depresi?

ilustrační foto Chris Smith

 
 
Jednou z příčin endogenní deprese je nedostatek serotoninu, který je odpovědný za naši náladu. Moderní antidepresiva fungují právě na principu zpětného vychytávání tohoto neurotransmiteru. A látka psilocybin, obsažená v houbičkách, se váže na tytéž receptory jako serotonin a stejně tak ovlivňuje náladu. Takže jestli vás sužuje deprese, košíčky do ručky a hurá do lesa?
 
Jestli jste si mysleli, že psychohoubaření vzniklo v minulém století na Luční boudě v Krkonoších, zklameme vás. Houby lidé využívají k psychospirituálním i léčebným účelům už několik tisíciletí. Abychom byli konkrétní, tak v severní Africe najdete jeskynní malbu zachycující šamanskou léčbu houbičkami z období mezolitu. Psilocybinové houby používali i středoameričtí indiáni dávno před tím, než jejich zemi obsadil Kryštof Kolumbus.
 
Dědictví amatérského mykologa
Evropa a lidé západního světa však byli v tomto směru hodně pozadu a s psychoaktivními houbami jsme se seznámili až v roce 1955. Tím, kdo je uvedl do společnosti, byl amatérský mykolog Robert Gordon Wasson. Svůj zážitek z účasti na houbičkové seanci se šamankou Marií Sabinou publikoval v časopise Life. Opomenout nemůžeme ani chemika Alberta Hofmanna, který se proslavil náhodnou syntézou kyseliny lysergové z hub, které zkoumal a v roce 1943 objevil LSD. Ani jeho houbičky nenechaly chladným a jako první izoloval psilocin a psilocybin, látky odpovědné za psychoaktivní účinek.
 
Na šikmou plochu s psychedeliky
Kromě R. G. Wassona a Alberta Hofmanna se psychedeliky zabývali další dva slavní muži. Jeden z nich kvůli nim dokonce strávil pár let ve vězení. Je jím psycholog Timothy Leary, propagátor LSD a miláček všech hipíků. Americký prezident Nixon ho označil za nejnebezpečnějšího muže v Americe. Hofmann i Wasson viděli v psychedelikách cestu pro rozvoj člověka i celé společnosti. Na konferenci o škodlivosti či užitku psychedelik se Humphrey Osmond, pionýr výzkumu LSD, zeptal jednoho z jejich odpůrců: „Dovedete si představit stejnou diskusi o noži? Je nůž něco nesmírně nebezpečného, nebo užitečného? Přední chirurg by tvrdil, že se jedná o užitečný nástroj, pokud je člověk vyškolený. Šéf newyorské policie by přinesl statistiky lidí, kteří byli ubodáni.“ Vyplývá z toho jediné:
 
„Nikoli látka sama, ale člověk je vinen jejím zacházením zlem, které umí způsobit.“
 
Nejen houbičkami dobrá nálada je živa
Zajímavé jsou také výsledky několika výzkumů zabývajících se využitím ketaminu při léčbě unipolární i bipolární deprese. Doktor Páleníček z Národního ústavu pro duševní zdraví v rozhovoru pro portál Psychologie.cz řekl, že ketamin funguje velice dobře i v případech, kde dosavadní léčba selhala. Depresi samozřejmě nelze léčit pouze ketaminem, nicméně by mohl být zajímavým doplňkem, zejména u pacientů v kritickém stavu se sebevražednými sklony. Běžná antidepresiva totiž začnou fungovat v řádu několika týdnů, a někdy tak může být pozdě.

 
Čechy rájem psychedelik?
Ještě v 70. letech minulého století se v opavské GALENĚ, státním podniku, legálně vyrábělo LSD. Byli jsme jediná země na světě, kde to bylo možné. Za komunismu v Československu probíhal také obsáhlý výzkum ohledně využití lysohlávek v psychiatrii. Podílel se na něm také tehdejší primář psychiatrické léčebny v Sadské na Nymbursku Milan Hausner. Státní bezpečnost však začala uvažovat o zneužití lysohlávek při výsleších, což doktor Hausner odmítl, a výzkum tak skončil. Pak nastalo dlouhé ticho po psychedelické pěšině.
 
V současné době ale bádání opět rozkvétá. Národní ústav duševního zdraví se totiž účastní nového výzkumu britského startupu Compass Pathways, který oprášil myšlenku využívání psychedelik, v tomto případě psilocybinu, v léčbě psychických onemocnění. Testovat se bude v osmi evropských zemích na pečlivě vybraných dobrovolnících, kterých se přihlásil rekordní počet. Pokud by vám to snad bylo líto a chtěli byste se do světů barev a iluzí podívat na vlastní pěst, buďte více než opatrní. Pokud spucujete pytlík lysohlávek ve sklepě ve společnosti někoho, o kom si i za střízliva myslíte, že si po nocích představuje vaše tělo bez hlavy, moc si to neužijete. Raději počkejte, k čemu dojdou vědci.
 
Další informace a články o zdraví, duševních chorobách a jejich léčbě najdete na Patalie.cz, včetně možnosti zdarma si stáhnout příručky např. „Kapesní průvodce psychickými poruchami“, „Jak si udržet zdravý rozum“, „Jak se zbavit traumat“, „Psychické poruchy u dětí“ nebo „Co je to psychosomatika a jak funguje?“ a další.
 

 
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.