Share |

Poličský Colour Meeting ve víru hudby i divadla

foto: pořadatel akce / Dálava

Multižánrový festival Colour Meeting rozezní Poličku již potřinácté hudbou a divadlem. Pestrá dramaturgie nabídne transovní africké rytmy, špinavé australské country, zpěvy Portugalska i Moravy, neobvyklé nástroje i to nejlepší z tuzemské alternativy.
 
Ve dnech 14.-15. července rozezní prostor mezi poličskými hradbami a Synovským rybníkem kosmopolitní výběr hudebníků, z nichž mnozí vystoupí v České republice vůbec poprvé. Kupříkladu Tunisané Ifriqiyya Electrique, v jejichž projektu se setkává rock a elektronika s hudbou Sufi mystiků a transovními rituály saharské Afriky, nebo Omiri, portugalský multiinstrumentalista, unikátně spojující elektronickou remixovou scénu 21. století s tradiční kulturou portugalského venkova. Písně Dálavy budete možná znát, ale pravděpodobně je v jejich novém hávu ze současného New Yorku nepoznáte.  Julia Ulehla je americká herečka a operní zpěvačka, pravnučka profesora Vladimíra Úlehly, brněnského biologa, etnografa, pedagoga a zakladatele folklórního festivalu Strážnice. Aram Bajakian je kytarista arménského původu, spoluhráč např. Lou Reeda a Johna Zorna, pohybující se v avantgardní umělecké komunitě newyorského downtownu a Juliin manžel. Ti dva dali moravským klasikám neotřelý náboj a intenzitu.
 
Z druhého konce zeměkoule se do Poličky řítí rázná Australanka Cash Savage se svou divokou partou The Last Drinks a tím nejlepším psaneckým country současnosti. Ale i česká scéna bude hojně zastoupena.
 
Ústečtí Houpací koně oslavili loňskou novinkou Kde jste mý přátelé dneska v noci? 25 let existence, nutno říct, že zrají jako víno. Vladimir 518 je jeden z nejvýraznějších raperů česko-slovenské scény, zakladatel labelu BiggBoss, ilustrátor, autor komiksů, vydavatel, propagátor architektury, zkrátka renesanční muž, kterého bude doprovázet DJ Mike Trafik. I oni přivezou nové album s názvem Ultra!Ultra!
 
Pozváním Bratří Orffů na Colour Meeting splácí dramaturg festivalu svůj letitý dluh - coby rodáci ze stejného města, byli už dávno v dramaturgickém plánu. Jenže než došlo na lámání chleba, kapela se odmlčela. Jejich poslední album Šero získalo ceny Anděl a Apollo,  letos se po několikaleté pauze z krnovské výspy znovu vynořili na scénu.
 
Napadlo vás někdy, jestli je možné naučit sklo zpívat jako kůry andělské nebo řvát jako raněné zvíře z dávnověku? Lenka Morávková to se svým Bohemian Cristal Instrumentem dokázala. Dále se návštěvníci mohou těšit na Martina E. Kyšperského, První hoře, The Entropies, Songs from Utopia, Cermaque & Iamme Candlewick, Jakuba Šimanského, Zorita, Walden, Les Flatmates či Horana a synovia.
 
Festival zahájí v pátek divadelní humoreska Plovárna (bra)Trů v tricku  a ani  sobota divadlo nezanedbá - vystoupí Loutky bez hranic, Cirkus v hlavě a přijedou i bubeníci Zeměznění. Kromě potravy pro duši najdete ve festivalovém stanu i proslulé domácí pokrmy na porcelánových talířích a neustálý přísun tekutin.
/WEB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.