Share |

Pola Sieverding dnes představí v MeetFactory svou videoinstalaci na těle tanečnice

foto: pořadatel

Německá umělkyně Pola Sieverding představí v MeetFactory videoinstalaci, která skenuje architektonickou obnovu Lisabonu a prostorové manifestace Zlína na těle tanečnice. Jemná lidská kůže a drsné betonové fasády se tak stávají bází, ve které dychtivé oko hledá otisky kultury, životního stylu, nebo ideologie.

Ústředním zájmem Poly Sieverding, výrazné současné umělkyně pracující v médiích fotografie a videa, je krajina: ne ve svém primárním slova smyslu, ale ve významu povrchů lidského těla a architektury. Ve videoinstalaci, kterou Sieverding připravila pro Galerii Kostka, skenuje umělkyně architektonickou obnovu Lisabonu a prostorové manifestace Zlína, kterým kontrastuje mapování pohybu tanečnice v jednom z pražských klubů. Jemná lidská kůže a drsné betonové fasády se tak stávají bází, ve které dychtivé oko hledá otisky kultury, životního stylu, nebo ideologie.
Pomalý pohyb kamery dotváří zvláštní atmosféru videí, které evokují jakési tiché drama, až sexuální fyzičnost a zároveň poklidnost. Divák se ocitá v roli osamoceného cizince v prázdném městě, opuštěném jeho obyvateli v horkém letním dni. Podobně jako architektonické tvary, i lidské tělo zaznamenává množství životních událostí, které se k němu vztahují. Přestože kůže je efemérnější než beton, obojí trvá déle než pocity, situace, vlády či názory. V tomto smyslu představují tyto organické i geometrické povrchy specifický druh krajiny, která ztělesňuje minulost a zároveň doufá v budoucnost.

Pola Sieverding studovala na Carnegie Mellon University v Pittsburghu a na Institutu umění Vasilje Surikova v Moskvě. Studia zakončila v roce 2007 na Univerzitě umění v Berlíně. Od té doby vystavuje po celém světě, například v Soulu (Aram-Art-Gallery), Londýně (Tate Modern), v New Yorku (Art in General), Berlíně (Hamburger Bahnhof, galerie Lena Brüning) a Lisabonu (Lumiar Cité). Od roku 2011 spolupracuje s Orsonem Sieverdingem v rámci projektu perfomance nazvané „Sonic Interference“, která byla představena v Heidelberku (Kunstverein) a v Athénách (ReMap3). V roce 2012 spolupracovala s Nataschou Sadr Haghighian na projektu pro dOCUMENTA 13. Pola Sieverding absolvovala rezidenční pobyty v Ramalláhu a Lisabonu, v loňském roce byla rezidentem MeetFactory.

POLA SIEVERDING: CROSS METROPOLIS MACHINE
MeetFactory - Galerie Kostka, kurátorka: Karina Kottová, vernisáž 28. 6. v 18.00 hodin, výstava trvá 28. 6. - 22. 7. 2012, otevřeno denně 13:00 – 20:00 hodin
 
www.meetfactory.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.