Share |

Pohodářský fast food: Brixton Balls

Tim Simenon a Luděk Netušil v kuchyni Brixton Balls/ foto jk

Brixton Balls je moderní a příjemný fast food. Jedno z mála pražských míst, kde rychlé jídlo znamená kvalitní, na místě vařené pokrmy z opravdových surovin (kromě O'Papa v Praze snad jiné ani nenajdete). Jenže Brixton Balls je zároveň velmi specifický tím, že se specializuje na... KOULE.
Neseženete tu tisíc věcí, mají prostě KOULE, pár druhů, přibývají další. Z mletého masa, zeleniny, sýra, ryb... dostanete je s rýží a salátem, stojí jako jídlo v běžné restauraci a lidé se za nimi nadšeně vrací. "Chceme být dostupní pro lidi všech příjmových i věkových skupin," říká jeden ze dvou provozovatelů, Tim Simenon, jinak proslulý hudební producent, remixér a autor. "Chodí sem mládež, lidi z kanclů i 80letá babička a protože všechno vaříme a prodáváme jen my dva, s našimi zákazníky si můžeme povídat, to mě strašně baví."
 
MŮŽOU ZA TO DEPECHE MODE
Jak se octnul Tim, Londýňan s malajskými kořeny, zrovna v Praze, a proč podniká zrovna v téhle oblasti? "Prahu jsem si zamiloval, byl jsem tu poprvé v roce 1998 s Depeche Mode coby DJ na jejich turné Singles. Vrátil jsem se sem před dvěma lety a potkal se s kolegou Luďkem Netušilem - tehdy pracoval v Divinisu. Hledal jsem něco nového - věnoval jsem se muzice 27 let a chtěl jsem změnu. Už jsem si splnil všechny hudební sny a nebavilo mě chodit do studia nahrávat, spíš sem si myslel na něco hmatatelného. Luděk mě pozval na jídlo a přišel s tímhle, tak jsme se dohodli, že budeme pracovat společně. Před rokem a půl jsem se přestěhoval do Prahy a pak už... spousta papírování, haha. Ale je v pořádku, že když chcete pracovat s jídlem, je potřeba řešit bezpečnost potravin. V Londýně to není jiné."
 
BEZ TUKU TO NENÍ ONO
Proč se rozhodli specializovat zrovna na koule? Může za to do nemalé míry touha po jednoduchosti. "Chtěli jsme, aby lidé rozuměli tomu, co nabízíme. Aby přišli, přečetli si na tabuli pár položek, a ukázali - tohle chci, tohle chci; žádné nafrněné rádoby nóbl manýry z drahých restaurací," říká Tim. "A líbila se nám idea zdravého jídla," doplňuje Luděk. Koule jsou z masa, ryb, zeleniny, chystají se luštěninové. "Čerstvé a dobré suroviny jsou pro mě to nejdůležitější. A poměry ingrediencí. Několik týdnů jsme třeba vychytávali jemnost mletí masa a poměr tuku. Lidi si myslí, že nejlepší koule budou z nejdražšího masa, jenže když je málo tučné, budou jako golfové míčky. Potřebuješ 35% tuku, aby byly šťavnaté."Mají "svého" řezníka pana Fialu, kterého měl Luděk v merku už z dob Divinisu. "Je z Moravy a ze všech kandidátů měl nejlepší maso, kromě toho je z rodiny, kde má tohle řemeslo 150letou tradici," vysvětluje Luděk. "A vyhovuje mojí představě, že chci, aby bylo všechno pochopitelné a jasné - byli jsme u něj doma, všechno tam je udržované, víme, kdo za to zodpovídá, můžu zavolat a ptát se."
 
Byl tu malý obchod s elektrem - náš provoz je daleko hlučnější, takže sousedům se Brixton Balls tolik nelíbí," odpovídá Tim na otázku SNPRK, jaké jsou reakce v domě. "Museli jsme přidělat příčky, trvalo to přes měsíc, takže nám jeden soused řekl, že když už to je takový rámus, doufá, že to jídlo bude kurva dobrý."
Návštěvníci jsou oproti sousedům nadšeni výrazně více. "Prodali jsme všechno do poslední kouličky," ukazuje po směně Luděk prázdné nádoby. "Návštěvnost je konzistentní, zpočátku jsme samozřejmě ladili, kolik jídla připravit, a první den jsme zavírali už ve dvě, protože se všechno snědlo." 
Jídlo je superčerstvé, protože po obědové směně (12-15) se zavře a připravuje se další várka na druhou část otvírací doby, 17-20 hodin. Pánové jsou na nohách od osmi ráno a i po zavíračce ještě něco dělají, všechno jen sami dva, pouze mají paní na úklid. 
 
POULIČNÍ INSPIRACE
Co inspiruje jejich receptury? Tim se zasní. "Omáčka ze zázvoru a citronu je inspirovaná Thajskem, jejich jídlo miluju. Curry je to curry, které jsem si zamiloval v indických fast foodech v Londýně. Záleží v něm na nejlepším koření, takže si ho sami meleme a mícháme každých pár dnů. Hrozně se mi líbil i street food z Asie. Chtěl jsem vařit něco, co je rychlé a strašně dobré, a chci, aby všechno, co dělám, bylo na 100%."
Tomuhle přesvědčení odpovídají i neexpanzivní plány do budoucna. "Lidé se ptají, jestli nechcem dělat franšízy, pobočky... já jsem spokojenej s tím, že mám jedno místo, a myslím, že udržovat víc provozoven by znamenalo moc kompromisů. Chceme to takhle a nemáme ani rozvozy, chceme mít pod kontrolou, aby jídlo bylo zkonzumováno čerstvé. Zkoušeli jsme to, ale firmy, co dělají rozvoz, někdy jídlo dovezou za hodinu a pak není tak dobré - tohle by nám kazilo reputaci. Chceme, aby lidi jedli u nás, aby se tu cítili dobře a užili si i prostředí.
 
HUDBA UŽ ASI NEBUDE
Nelze se nezeptat na hudbu, i když je jasné, že Tim je nyní zcela ponořen do budování restaurace a jeho kořeny pozradí snad jen to, že vám k obědu hrají Kraftwerk. Je znát, že se mu o hudbě nechce moc mluvit a že ji považuje za uzavřenou kapitolu, byť má za sebou spolupráci s těmi nejlepšími (produkce Depeche Mode a Sinéad O'Connor, remixy pro Bowieho, Massive Attack a Bjork, vlastní kapela Bomb The Bass...). "Nedávno jsem ještě dělal nějaké věci pro jedu vídeňskou techno kapelu, ale bylo mi jasné, že už dál nemůžu. Nechci přijímat ani nabídky na remixy a jiné menší věci, nedal bych té práci 100% úsilí. Neumím si představit, že bych se vracel k muzice. Tímhle jsem si splnil sen, tohle miluju. Moje hlava je tady!"
 
 
 
 
BRIXTON BALLS
Korunní 23, Praha 2
tel.: +420 776 602 306
Otevřeno Po-Pá 12-15 a 17-20
e-mail: hello@brixtonballs.cz
www.brixtonballs.cz
www.facebook.com/BrixtonBalls/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.