Share |

Podpatky, horníci i divoké mládí. Mezipatra míří na Prague Pride

I letos queer filmový festival Mezipatra spojí síly s Prague Pride. Diváky osloví na třech frontách.
 
Venkovní projekce žhavých novinek i filmové klasiky. Letní kino nabídne od pondělí do čtvrtka výlet do pouště, pohled mladých českých tvůrců na queer tématiku či současné příběhy z Thajska a Litvy.
 
 Diskuse, zajímaví hosté a nové podněty. Řeč bude o české travesti scéně, o tom, kam se ubírá český queer film, ale také o módě.
 
Exkluzivní česká předpremiéra filmu Pride v kině Lucerna. Tradičně i s afterparty, která bude stát za to.

Venkovní projekce
Z letního kina v dramaturgii Mezipater na Prague Pride už se stala tradice. Letos na ni navážeme výběrem českých i zahraničních snímků, které podle nás stojí za to vidět klidně i dvakrát. Startujeme v pondělí 10. srpna v Containallu, od úterý 11. do čtvrtka 13. srpna se bude promítat v Pride Village na Střeleckém ostrově.  Začínáme každý den ve 20:30 a hrajeme zadarmo.

Co je na programu?
•    Pondělní Dobrodružství Priscilly, královny pouště (The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert). Hudební road movie o cestě tří drag performerů přes australské vnitrozemí je kultovní devadesátková záležitost, kterou by měl vidět každý. A kdo už ji viděl, bude chtít znova.
•    Mladý český pohled. V úterý ve výběru krátkých filmů od mladých tuzemských filmařů prozkoumáme, jak se za poslední roky změnilo zobrazování queer postav na plátně. Hlavním tahákem bude Furiant, snímek režiséra Ondřeje Hudečka o překvapivě divokém mládí Ladislava Stroupežnického.
•    Výhoda posledního tahu (How To Win At Checkers (Every Time)) ve středu nabídne dojemný i humorný příběh thajského chlapce Oata z chudinského prostředí Bangkoku, jehož staršímu homosexuálnímu bratrovi hrozí odvod do armády.
•    Sangaïlé (Sangaïlé) čtveřici filmových uzavře ve čtvrtek. Litevské drama o náctileté dívce, která díky letní lásce překoná strach z létání i ze sebe samé, letos získalo ocenění na filmovém festivalu v Sundance a stejně jako Výhoda posledního tahu mělo obrovský divácký úspěch na letošním Berlinale.

Diskuse s  odborníky
V úterý režiséři Peter Serge Butko a Šimon Holý proniknou do tajů české travesti scény. Ve středu se osvěžíme debatou s mladými českými filmaři Ondřejem HudečkemNatálii Císařovskou a Franzem Milcem. Ve čtvrtek pak bude řeč o módě a o tom, jak ji v současnosti ovlivňuje pojetí genderu. Je vůbec třeba ještě rozlišovat mezi dámským a pánským? Přednášet bude univerzitní pedagog Peter Susan Šagát, diskutovat módní návrhářky Hana Frišonsová a Agáta Molčanová. Začíná se vždy v 19:00 na Střeleckém ostrově.

Pride v předpremiéře
To nejlepší nakonec – v pátek 14. srpna od 18:00 uvedou Mezipatra v exkluzivní předpremiéře britskou komedii Pride. Úspěšný snímek režiséra Matthew Warchuse o skupině queer aktivistů, kteří se za vlády Margaret Thatcherové rozhodnou pomoci stávkujícím velšským horníkům, získal loni cenu Queer Palm na festivalu v Cannes.
Promítá se v předvečer pražského pochodu, inspiraci k hrdinským činům můžou diváci nabrat přímo v kinosále i po filmu na baru kavárny Lucerna. Vstupenky jsou v předprodeji TADY.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.