Share |

Planningtorock – Androgynní techno opera v MeetFactory

20.10. večer je tu

 
Janine Rostron alias Planningtorock patří bezpochyby k nejzajímavějším osobám současné nezávislé hudební scény, bez ohledu na žánrové mantinely. Androgynním dojmem působící umělkyně, která spolupracovala s kanadskou provokatérkou Peaches, švédským elektroduem The Knife nebo Jamesem Murphym z LCD Soundsystem, se ke svému klíčovému tématu – rozštěpu osobnosti, genderu a hlasu – vrací ve své hudbě, videích i ojedinělých živých performancích. Jednu z nich můžete v české premiéře na vlastní kůži zažít 20. října v pražské MeetFactory.
Janine Rostron pochází z anglického Boltonu, ale cestu za nalezením svébytného uměleckého hlasu nastoupila až v Berlíně, kam natrvalo přesídlila v roce 2002. O dva roky později si zde zřídila vlastní label Rostron Records a již jako Planningtorock vydala první EP nazvané lakonicky Eins. Debutová deska Have It All jí vyšla v roce 2006 na značce uskupení Chicks on Speed a její hudební směs rovných techno rytmů a pokroucených popových popěvků s ozvuky klasických kompozic i operního kabaretu si už v té době začínala nacházet první vážné obdivovatele. Mezi ně patřil také James Murphy, který Janine sám napsal a vzápětí pozval jakožto předskokana na turné LCD Soundsystem. Pak už bylo jen otázkou času, kdy se Planningtorock upíše k Murphyho vlastnímu vydavatelství DFA Records. Letos zde vydala své druhé album nazvané prostě „W“.
Zcela nejznámějšími hudebními souputníky Janine Rostron jsou však Karin a Olof Dreijerovi  neboli švédské sourozenecké duo The Knife, s jehož temně eklektickým elektropopem sdílí shodné kvalitativní rysy i její vlastní tvorba (těch společných rysů by bylo samozřejmě více – mimo jiné třeba záliba v maskách). Planningtorock již dříve remixovala některé skladby The Knife a v loňském roce společně (a ještě s berlínsko-americkým DJem Mount Sims) připravili jeden z nejúchvatnějších hudebních projektů poslední doby – elektronickou operu Tomorrow, In a Year na motivy slavného díla Charlese Darwina O původu druhů. Už to samo o sobě zní dost unikátně – a takové bylo i živé provedení kusu napsaného původně pro skupinu dánských performerů Hotel Pro Forma.  
Lehce dekadentní zálibu v androgynní estetice ventiluje Planningtorock ve svých promyšlených živých vystoupeních i videoklipech, které si režíruje i stříhá sama. Naživo vystupuje jako neurčitě vypadající a mezi ženskou a mužskou podobou oscilující bytost, své již tak dost rozkolísané vokály často počítačem upravuje k nepoznání a hledání vlastní genderové příslušnosti v hudbě a umění je evidentně klíčovým tématem její tvorby vůbec. Ostatně, člověk by se ani nedivil, když coby jeden z největších inspiračních zdrojů cituje známou kanadskou provokatérku a bořitelku společenských dogmat o roli pohlaví Peaches (se kterou byla také na turné). Přes hlasovou rozpolcenost stavěnou na odiv je však její samotné hudební experimentování stále víc a více konzistentní – na druhé a zatím poslední desce přes její název „W“ („double you“), který k oné zdánlivé schizofreničnosti trefně odkazuje, dosahuje Janine Rostron aka Planningtorock tvůrčí jistoty a zatím nejjasnějšího výrazu i přes nasazenou masku dvojsmyslnosti. Přijďte se o tom přesvědčit sami na vlastní oči a uši do MeetFactory – tahle hudba má schopnost probudit ve vás vaše druhé já. To si můžete být jisti. 
Jan Bárta


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.