Share |

PKF - Prague Philharmonia oslaví Vánoce světovou premiérou makedonského klavírního koncertu

A spouští také nový web.
foto: Simon Fowler

Vánoční dárek v podobě světové premiéry makedonského klavírního koncertu nebo nových moderních webových stránek se letos rozhodl svým posluchačům a příznivcům nadělit přední domácí orchestr PKF – Prague Philharmonia (dříve Pražská komorní filharmonie). Jako vůbec prvnímu publiku na světě představí poslední adventní neděli nejnovější počin věhlasného makedonského skladatele DamiraImeriho. Třívětý Koncert pro klavír a orchestr, jehož inspirace makedonským folklorem je neoddiskutovatelná, uvede Imeriho krajan, světově uznávaný klavírní virtuóz Simon Trpčeski.Ten kromě premiérované skladby dále odehraje po boku hráčů PKF kritikou opěvovaný Koncert č. 2 g moll pro klavír a orchestr francouzského mistra Camilla Saint-Saënse. Sváteční atmosféru kromě jiného udrží tóny tzv. Vánočního koncertu barokního skladatele ArcangellaCorelliho a barvitost adventního večerapak završí taneční Saudades do Brasilautora s neohraničeným rozletem, Daria Milhauda.
 
O precizní provedení zmíněných děl se postará šéfdirigent PKF – Prague Philharmonia Jakub Hrůša, který náplň večerapopisuje slovy: „Náš předvánoční koncert v sobě spojuje hned několik světů. Svět klasického evropského baroka, kterým je Corelliho Concerto grosso zvané „Vánoční“ (sólově se v něm představí přední smyčcoví hráči PKF– Prague Philharmonia), svět francouzského šarmu a lehkosti, jenž reprezentuje Saint-Saënsův Druhý klavírní koncert g moll (tento skladatel byl podobně geniálním talentem světové hudby jako Mozart, Schubert či Mendelssohn!), či svět francouzsky pojatých brazilských a uruguayských inspirací v podobě Milhaudovy skladby Saudades do Brasil. To jsou krátké skladbičky inspirované různými místy Latinské Ameriky a jejich tanci, jakýsi orchestrální hold sambě a tangu! DariusMilhaud a jeho tvorba jsou určitým leitmotivem naší letošní sezony a tento předvánoční koncert je prvním ze tří pojatých jako „pocta Milhaudovi“.“
 
Highlightem večera však zůstává zmíněná světová premiéra makedonského klavírního koncertu DamiraImeriho, která se ponese ve stejné rytmické a žhavé rovině jako Milhaudovo netradiční dílo: „Přednese jej mladý pianista Simon Trpčeski, který vznik tohoto koncertu inicioval a jemuž je zároveň věnován. Kromě zvuku klavíru zde bude jistě zajímavá také přítomnost mnoha nejrůznějších bicích nástrojů, v případě toho, který se nazývá tapan, dokonce rovněž v rukou hostujícího makedonského hudebníka,“ doplňuje Jakub Hrůša, jenž stojí za dramaturgií celého programu.
 
Na koncertě, který se uskuteční v neděli 22. prosince od 19.30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina, nebude chybět ani sám autor premiérované skladby, DamirImeri.Tuto mimořádnou událost si však nenechá ujít ani sama makedonská ministryně kultury se svou delegací nebo tamní televizní stanice.
 
Zbývající vstupenky je možné zakoupit v pokladně Rudolfina hodinu před začátkem koncertu. Více informací je k dispozici na nových webových stránkách PKF – Prague Philharmoniana adrese www.pkf.cznebo na Facebooku.
 
Spuštění nového webu jde ruku v ruce se změnami, jež PKF – Prague Philharmonia započala již v červnu tohoto roku. Po změně původního názvu, logotypu a vizuálního stylu, bylo vytvoření novépodoby webové prezentace přirozeným krokem. Filharmonie si od změnywebu, který je vytvořen za pomoci nejmodernějších technologií,slibovala jak zatraktivněníjeho vzhledu, jenž by korespondoval s její identitou, tak zjednodušení obsahové struktury, která návštěvníkům usnadní orientaci. Součástí nové webové koncepce je i řada interaktivních prvků.
 
Program KONCERTU a HUDEBNÍ UKÁZKY:
Arcangello Corelli (16531713)
Concerto grosso g moll, op. 6, č. 8, tzv. „Vánoční koncert“
http://www.youtube.com/watch?v=i1fR1gat2qs

 
Camille Saint-Saëns (1835–1921)
Koncert č. 2 g moll pro klavír a orchestr, op. 22
http://www.youtube.com/watch?v=v57cJC6broI

 
Damir Imeri (*1960)
Koncert pro klavír a orchestr (světová premiéra)
 
Darius Milhaud (1892–1974)
Saudades do Brasil, op. 67
http://www.youtube.com/watch?v=zL0j1UCgEwg

 
Účinkují:
PKF - Prague Philharmonia
Jakub Hrůša – dirigent
Simon Trpčeski – klavír
 
Speciální poděkování patří Ministerstvu kultury Republiky Makedonie, Simonu Trpčeskemu a IMGArtists, kulturnínevladní organizaci KulturOp, Velvyslanectví Makedonské republiky a společnosti ZIP TravelMacedonia.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.