Share |

Písničkářka Martina Trchová vypráví o Tibetu knihou, obrazy i zvukem

foto: Martina Trchová archiv

"Písničkářka píše, pisatelka maluje a kreslí, výtvarnice natáčí zvuk, hudebnice cestuje, cestovatelka se svěřuje."
Světlo světa spatřila publikace Deníky z Ladakhu: přední česká písničkářka a zpěvačka Martina Trchová v nich shrnuje svou zkušenost z cesty do Himaláje. Deníku dodává na jedinečnosti, že ho tvoří tři různá média: text, kresby a malby a nahrávky písní a zvuků z cesty.
 
Martina Trchová se vypravila do Ladakhu vloni, aby tu jako výtvarnice učila děti ve škole Spring Dales Public School podporované organizací Brontosauři v Himalájích. Její zápisky jsou osobní a rozhodně neaspirují na duchovního či faktického průvodce; podávají však sugestivní a ucelený obraz o životě v tomto koutě Indie. Oblast Ladak je raritou: bývá někdy označována jako Malý Tibet, protože tradiční tibetská kultura je tu paradoxně často zachována víc než v samotném Tibetu.
 
Díky tomu, že je zvyklá vyjadřovat se různými prostředky, vznikl deník přirozeným způsobem komplexní. Vedle denních zápisků zachycovala Martina spatřené řadou různých výtvarných technik (perokresba, akvarel, linoryt, malba akrylem…), což je zvyklá dělat po léta. Kniha ukazuje i výtvarné práce ladackých dětí, překvapivé svou neevropskou imaginací. Vloženou přílohou knihy je kompaktní disk: spolu s písněmi (v podání ladackých i Trchové) obsahuje i mix nahrávek z cesty. S Trchovou ho připravil hudebník Martin E. Kyšperský, kapelník oceňované skupiny Květy.
 
Martina Trchová s ohlasem vydala dvě autorská alba Čerstvě natřeno a Takhle mně vyjou vlci. Třetí desku vlastních písní natáčí letos. Její výtvarné dílo bylo možné vidět na řadě výstav. „Nikdy necestuju bez skicáku,“ říká – tak vznikly její deníkové cykly z cesty do Santiaga de Compostela, Gruzie, Arménie či Banátu. Deníky z Ladakhu jsou její první publikací
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.