Share |

Peter Demek pro Kvalitář připravil limitovanou edici nábytku Steel Pipe Furniture z ocelových trubek

V prostoru galerie Kvalitář se v prosinci představí dvojice designérů, která posouvá hranice luxusního designu za pomoci uhlíkových vláken dál než je v Čechách zvykem. Vernisáž: 24.11.2015 v 19hodin (úterý).
Výstava potrvá do 10. ledna 2016
 
Šimon Knotek i Peter Demek nemají na první pohled mnoho společného. Každý se zabývá odlišným oborem i technologií. Šimon se ve své tvorbě zaměřil na vzkříšení prvorepublikové značky Vladimíra Procházky, která od roku 1925 vyráběla vysoce kvalitní a dokonale zpracované kufry.
 
V roce 2014 její jméno obnovil a pod značkou Prochazka | Carbon Luggage se věnuje tvorbě ultralehkých zavazadel z karbonu. Použití karbonového vlákna, které je tenčí než lidský vlas, ale zároveň je velice pevné a odolné proti nárazu, zaručuje maximální funkčnost a nadčasovou hodnotu. Právě proto si jej Šimon Knotek vybral jako materiál, ze kterého tvoří luxusní zavazadla. Je to materiál budoucnosti,  jehož možnosti jsou stále ještě neprozkoumané. Přibližuje Knotek proč jej carbon láká. Ačkoliv je technologie velmi složitá je možné ji použít i v malosériové výrobě. Důraz je kladen především na individuální potřeby zákazníků, tvar a charakter zavazadla tak může být definován úložným prostorem klientova vozu nebo jeho specifickými koníčky.  Právě schopnost přizpůsobit se náročným požadavkům zákazníka, odvaha pustit se do  netradičních výzev a zpracovat je s maximální precizností vytváří ze značky Prochazka | Carbon Luggage silného hráče na trhu s luxusním zbožím pro ty nejnáročnější cestovatele.
 
Vysoký standard zavazadel Šimona Knotka na výstavě v Kvalitáři doplní práce umělce Petera Demka, tvořícího pod značkou Demo. Petera fascinuje objem a vztah k materiálu. Pro Kvalitář připravil limitovanou edici nábytku Steel Pipe Furniture z ocelových trubek, které řadí do podobných struktur jako se chová carbon. Společným jmenovatelem výstavy se tak stává uhlík nebo – li carbon. Designér nepoužívá přímo carbon, ale ocel, jejíž nedílnou součástí uhlík je. K prodeji budou extrémně pevné a odolné pracovní i konferenční stoly, komody nebo zrcadlová stěna. Styl jeho práce odkazuje k trendům, které v zakázkové tvorbě platily v 70. letech 20. století. Přesto svým minimalistickým pojetím a volbou detailů ( kuželové, chromované nohy připomínají design meziplanetárních lodí) dal vzniknout nadčasovým solitérům. „Nábytkové kusy jsou určené do veřejných i soukromých prostor, do galerií nebo loftů.  Pro typ klienta, který si buduje a užívá své nestandartní bydlení a který ocení váhově  razantnější solitér, připomínající více sochu než nábytek.“ shrnuje Peter Demek svou vizi ideálního zákazníka.

 
Výstava v prostoru Kvalitáře je novým pohledem na použití materiálů, které čeká v oblasti designu veliká budoucnost. A práce Petera Demka a Šimona Knotka toto potvrzují.
 
Šimon Knotek 5.6.1978 zakladatel a majitel firmy Prochazka | Carbon Luggage
Peter Demek  24.7.1980, absolovent FAVU Ateliér Socha II (doc.akad.soch. Jan Ambrůz ), jeden z nejzajímavějších sochařů nové generace, pro jehož tvorbu je zásadní jednoduchost, strohost a hledání nových materiálových přístupů.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.