Share |

Perseidy jsou tu, dnes v noci je uvidíte nejlépe

Léto je tradičně časem meteorického roje Perseidy. Právě nyní nadchází nejlepší čas pro jeho pozorování.
"Kdykoli po desáté večerní je čas vhodný pro jejich pozorování," radí NASA na svém webu.
Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR praví: "Maximum meteorického roje Perseid nastane během dne 12. srpna. Nejvhodnějším obdobím pro jeho pozorování budou noci z 11. na 12. srpna a z 12. na 13. srpna."

"Na pozorování letošních Perseid budou dobré podmínky - nebude rušit Měsíc, uvádí se zde dále." Reálně lze z České republiky očekávat, že v případě příznivého počasí může jeden pozorovatel spatřit kolem 40 meteorů za hodinu. Pro pozorování meteorů je vhodné vyhledat stanoviště s dostatečně tmavou noční oblohou, nejlépe mimo města či obce, protože veřejné osvětlení výrazně snižuje množství spatřených meteorů. Je doporučeno vhodně se obléknout, zaujmout pohodlnou polohu a trpělivě vyčkávat. Zkušení pozorovatelé radí dopřát lidskému zraku minimálně půl hodiny na přizpůsobení se nočním podmínkám. Poté bude schopen spatřit i slabší meteory.

 

Noční pozorování meteorů si v těchto dnech můžeme zpestřit i sledováním seskupení planet, Měsíce a dalších objektů na ranní obloze. Již 11. srpna v ranních hodinách lze spatřit Měsíc v blízkosti jasné planety Jupiter. Společnost jim budou dělat i další jasná planeta Venuše, hvězda Aldebaran či hvězdokupa Plejády. V dalších dnech můžeme sledovat, jak se poloha Měsíce vůči těmto objektům mění. V noci na 14. srpna Měsíc projde těsně kolem Venuše," dodává autor tiskového prohlášení, RNDr. Pavel Koten, PhD.

 

Zbývá doufat, že dnes a/nebo zítra v noci, kdy jich bude k vidění nejvíc, nebude pod mrakem. A něco si případně přát, i když perseidy "nepadají" a nejsou to hvězdy... vypadají dobře tak jako tak:)

 
foto Loire / sxc.hu
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.