Share |

Pejsek a kočička se dostali do současnosti

foto: Nakladatelství Paseka

Oblíbená knížka pro děti od Josefa Čapka se dočkala citlivého pokračování, které přeneslo hrdiny do 21. století. Kniha Nové povídání o pejskovi a kočičce vyšlo v Nakladatelství Paseka 23. března, u příležitosti výročí Čapkova narození.
 
Autorem textu je Vlastimil Peška (1954), ředitel a umělecký šéf brněnského divadla Radost, které má v repertoáru už třicátou sezónu loutkovou hru inspirovanou Čapkovým originálem z roku 1929. Autorem ilustrací je scénograf a pedagog Jaroslav Milfajt (1958), který vytvořil více než 300 scénografických návrhů, pro řadu českých i zahraničních divadel navrhl kostýmy i loutky. Právě on vytvořil výpravu pro brněnské představení O pejskovi a kočičce, které mělo premiéru v roce 1986.
 
Oba autoři tedy strávili s postavami podstatnou část života. Během let se jim nahromadily kresby a nápady, které se rozhodli vytáhnout ze šuplíku. Paseku oslovili před rokem sami, protože spoléhali na to, že pověst tradičního nakladatelství bude pro čtenáře zárukou toho, že nejde jen o laciné přiživení na Čapkovu originálu.
 
Zakladatel Paseky Ladislav Horáček byl k nápadu zpočátku mírně skeptický, ale po seznámení s textem a ilustracemi dal knížce zelenou – kdyby neměl moderní pohled na věc a nepouštěl se do odvážných nakladatelských počinů, Paseka by už 26 let nepatřila k nejlepším nakladatelům v Česku. Knihu redakčně připravila Magdalena Hennerová, pan Horáček se vydání bohužel nedožil.
 
Hrdinové se po téměř devadesáti letech vracejí i s novým parťákem – rošťáckým sousedem zajícem. Zažívají úplně nové příběhy: chodí do tanečních, jdou do kina, slaví Vánoce a Velikonoce, zařizují moderní domácnost… Nevyhnutelně jsou maličko jiní, svá dobrodružství zažívají dnes, takže dojde i na ekologii. Věříme, že čtenáři budou brát současného pejska a kočičky stejně jako my – jako poctu, která má svou kvalitu a smysl.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.