Share |

Pavel Fajt dnes rozjede Drumtrek

 

 

 

DrumTrek Visual je společný projekt Pavla Fajta a video performera Víta Krause.
Koná se 15.12.2011 od 20:00 v NoD, vstupné: 200 Kč.

Co o akci říkají pořadatelé a další lidé?
 
Video objímající hudbu Pavla Fajta/DrumTreku rytmicky pulsuje ve vizuálních lupech, noří se do nekonečného šamanského bubenického sóla, aby se hravě v kontrapunktu vynořilo vyzývavým významem nad elektronickou zvukovou plochou. Zvuk, obraz a barva hypnoticky laskají smysly a našeptávají rozumu zneklidňující poselství o harmonickém záměru. Na těžkou dobu se synchronizuje prostor muzikanta a výtvarníka, aby jejich srdce zůstala lehká.

Koncertní program DrumTrek III je přirozeným vyústěnim a shrnutím Fajtovy dosavadní hudební tvorby. Nalezneme zde propojení žánrů, ale také zvuků, rytmů a především práce s energií. Koncerty jsou do značné míry ovlivněny samotným místem konání, akustikou místnosti a jejím charakterem. Je to rituál rytmu a zvuku. Spojení vážné hudby, etnických rytmů a taneční doby.

Vít Kraus:
videokosmonaut, enviromentalista, principál výtvarné sekty Blaze.cz, tvůrce Čáry, outsider z Vysočiny, lunatický básník, dirigent Pomalého Posunu, performer, proškolen surreálním Jiřím Veškrnou na Výtvarné škole Václava Hollara a postmoderním Tomášem Rullerem v ateliéru Video/Multimédia/Performance na Fakultě výtvarných umění v Brně, živen prostituující grafikou, vystavuje, provádí akce a koncerty.

Pavel Fajt:
hudebník, bubeník, skladatel, pedagog a hudební producent. Byl hostem prestižních světových festivalů a scén v Evropě i zámoří, společně koncertoval s nejlepšími světovými hudeníky, např. s Fredem Frithem (GB), Tomem Corou (USA), Josef Boys, s Markusem Therofalem (D), Jimem Menesesem (USA), Die Fogel Europas (CZ/A), Geertem Waegemanem (B), Annou Homler (USA), se Stepanidou Borisovou (Jakutsk). Od roku 2001 leader Sletu Bubeniku (mezinárodní projekt). Vedoucí Kabinetu audio na VUT-Fakulta výtvarných umění. Hudební producent. NOD Quijote (produkce Damůza a NOD-Roxy) - nominace na cenu Alfreda Radoka 2010 za hudbu k tomuto představení.

Nejvíce proslul spoluprací s Ivou Bittovou, se kterou vytvořil v roce 1984 duo, které oslovilo posluchače i kritiku jak v tehdejším Československu, tak i v celé Evropě a zámoří (desítky koncertů v Evropě i USA). Vrcholem byla deska Bittová & Fajt, v anketě časopisu Rock&Pop hodnoceno čtenáři i publicisty jako jedno z nejlepších LP desetiletí. Další nahrávky Ivy Bittové Fajt hudebně produkoval.

Jak tvrdí sám Fajt, "Drum trek" se ocitá kdesi na hranici klasické a taneční hudby.Koncerty Pavla Fajta bývají zpravidla zážitkem neopakovatelným a nenahraditelným. Zejména od dob, kdy nefiguruje jako součást většího a skladbám podřízeného celku, můžeme s jistotou konstatovat, že od sólových koncertů nemůžeme očekávat vůbec nic. Nebo úplně všechno, jak je libo. Pavel Fajt se od mnohých kolegů "z branže" liší hlavně tím, že nepřehrává nacvičené, ale že skutečně hraje. Hraje, tvoří, mění, boří, konstruuje v dané chvíli a pro ten který okamžik. Existují sice struktury, ze kterých vychází a kterých se drží, "leitmotivy" jednotlivých skladeb pozornější posluchač rozezná, nicméně to hlavní jde mimo ně. Ať tento princip hraní je ideálem sólových hudebníků, nebo jejich postrachem, Pavel Fajt je člověk, kterému sedí maximálně a úměrně jeho virtuozitě je pro něj přirozený. (Hynek Just)

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.