Share |

Pasta Oner & Martin Krajc: GOLDEN BOYS

foto: pořatel akce

Galerie Nová síň
5. 5. – 25. 5. 2016
Vernisáž: 4. 5. 2016, 19:00
Kurátor: Pavel Kubesa
/FB EVENT/

Pasta Oner, vůdčí český představitel dědictví světového pop artu a Martin Krajc, obdivovatel a věrný žák tajů španělské barokní malby se coby dlouholetí generační souputníci spojují na společné autorské výstavě GOLDEN BOYS, v rámci které se nad rámec svých typických velkorysých maleb a „top finish“ prostorových objektů představí i jedním impozantním společným dílem. 

Výstava GOLDEN BOYS prezentuje dva vizuálně rozlišné, ale životním podhoubím a původem blízké a spřízněné mladé etablované vizuální umělce. Provázanost s počátky české graffity komunity prostupuje trvale, byť ne vždy na první pohled okázale, jejich výtvarný názor. Pastova převažující utaženost a čistota malířského tahu odpovídá pregnantnosti „writerského tagu“, zatímco uvolněnost a rozmáchlost Krajcova gesta nalézá svůj odraz ve svobodě a živelnosti pouličního graffity. Na druhou stranu, vyvažuje-li Krajc onen inherentní odkaz k umění ulice svým dlouhodobým založením v aktuálním malířském akademismu, je to právě tento, vůči kterému se zase vyhraňuje pop artová a komiksová estetika Pasty Onera

Společným rysem obou umělců může být přístup k obrazu jakožto médiu se silným symbolickým potenciálem: Pasta vyplňuje svá díla symbolikou reklamního jazyka, kontroverzními kódovanými zprávami šířenými prostřednictvím znejasnění rolí a hodnot symbolů konzumního života. Krajc svou inklinaci k témuž „světu značek“ vyvažuje pak nově zájmem o mytologické postavy, symboly nereflektovaného „předkritického“ světa mýtu – mýtu, který si člověk neuvědomuje, nýbrž který plně v zajetí jeho vlastních symbolů žije. Výsledný obraz obou autorů, které více nežli systém „bipolárních“ protikladů charakterizuje spíše víceúrovňová síť provázaných vazeb a vztahů, je tak nasáklý jakýmsi nádechem "nové dekadence", světem luxusu a subverze zároveň, takové dekadence, v níž hranice mezi extází a zděšením přestávají existovat. Tato hranice je nedobytným domovem GOLDEN BOYS.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.