Share |

Párty na kolečkách

foto archiv pořadatele

Kapela The Tap Tap představí na benefičním koncertě Párty na kolečkách 29. dubna v Divadle Archa ve světové premiéře svůj klip k písni Řiditel autobusu. Autorem písně je Xindl X, klip vznikl v barrandovských ateliérech v režii Radovana Síbrta, řiditele autobusu si zahráli Vojta Dyk, Xindl X a Dan Bárta, zároveň spoluinterpreti songu.

Klip stejně jako píseň pojednává o potížích, se kterými se setkává bubeník kapely Marek Valenta při cestování městskou dopravou. „Protože nepatříme k těm, kdo jen brblají, ale chceme problémy rovnou řešit, informovali jsme se o přepravě handicapovaných lidí přímo na stránkách pražského dopravního podniku a zjistili jsme, že jsou jasně vymezeny ve Smluvních přepravních podmínkách článkem 6 odstavcem 15. Zde je umožněn transport jiných kompenzačních pomůcek, než je invalidní vozík, mezi které Markovo malé kolo patří. Tak vznikl námět k písni, kterou pro nás napsal Xindl X. Oslovili jsme také vedení dopravního podniku, který se stal partnerem kapely i písničky a klipu,“ říká Šimon Ornest, kapelník The Tap Tap. „Nevěděl jsem dopředu, jak bude klip vypadat, z výsledku jsem vyloženě nadšený,“ doplňuje Xindl X.

V klipu se objeví také generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy, Martin Dvořák. „Někteří zaměstnanci skutečně překračují svoje kompetence a nechovají se taktně. Zároveň je potřeba chápat, že jsou pod obrovským tlakem jak díky podmínkám pražského provozu, tak ze strany cestujících. Stane se, ač to není omluva, že řidičům tzv. prasknou nervy. Jsme však otevřeni jakékoli konstruktivní kritice. Situace, kterou píseň popisuje, nás mrzí. Všichni z více než 4 000 našich řidičů jsou pravidelně nabádáni, aby problematické situace v provozu řešili citlivě a s vysokou mírou porozumění k potřebám všech cestujících, tedy nejen handicapovaných. Upřímně – trochu jsme se iniciativy The Tap Tap obávali, ale je jasně vidět, že klip bude mít velmi pozitivní přínos,“ podotýká Martin Dvořák. Šimon Ornest k tomu dodává, že Marek Valenta skutečně již v průběhu natáčení klipu zaznamenal větší ochotu i zájem ze strany řidičů.

Na9. ročníku celovečerní benefiční show Párty na kolečkách 29. dubna v Divadle Archa vystoupí s kapelou The Tap Tap také hosté Vojta Dyk, Xindl X, Kamil Střihavka, Luboš Andršt, Jiří Ornest, DJ Baltazar a Soubor bicích nástrojů konzervatoře v Teplicích. Na piano kapelu v několika skladbách doprovodí mladý nevidomý pianista Petr Hudec, který navzdory řadě zdravotních problémů podává za klávesami suverénní výkon. Průvodci večera budou Iva Pazderková (snad nejznámější blondýna v Česku) a vždy vtipný speaker kapely Láďa Angelovič. Cena lístku na místě i v předprodeji je 290 Kč, pro studenty 240 Kč.

Výtěžek z benefiční akce bude využit na nákup vybavení vzdělávacího centra STUDEO. Toto centrum nabízí převážně handicapovaným lidem mimoškolní vzdělávání s cílem lepšího uplatnění na trhu práce. Záštitu nad Párty na kolečkách převzali: Ministr kultury Jiří Besser, primátor hl.  m. Prahy Bohuslav Svoboda a starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Kapelu The Tap Tapv roce 1998 založil a dodnes vede Šimon Ornest. V souboru hrají převážně handicapovaní studenti Jedličkova ústavu. Skupina spolupracuje se známými umělci, například s Danem Bártou, Davidem Kollerem, Matějem Ruppertem, Vojtou Dykem, Xindlem X či Tomášem Hanákem. The Tap Tap vydali alba Hopšidyridy (2006) a Párty na kolečkách (2010).

 www.facebook.com/TheTapTap

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.