Share |

Parodický web České depeše

foto: PR

České depeše vznikly jako parodický web, který se inspiruje třeba americkým The Onion nebo britským The Daily Mash. Publikují texty, které pomocí společenské a politické satiry komentují aktuální události. Vyjma nich se objevují články zasazené sice do reálného kontextu, ale jinak zcela smyšlené. Čtenáři se tak například dozví o připravovaném zákazu líbání na veřejnosti nebo o nové službě pražského letiště, která spočívá v odírání dezorientovaných cizinců.

"Udělalo by mi radost, kdyby se České depeše staly místem, kam se lidé chodí – třeba během pauzy na oběd – pobavit. Stránka nemá mystifikovat, měla by čtenáře rozesmát. Několik let jsem pracoval v Londýně. Překvapilo mě, kolik místa věnují humoru britská média. V televizích narazíte na nepřeberné množství sitcomů nebo skečových pořadů, rádia vysílají pásma ostré politické satiry a recesi se věnují i tradiční velké noviny. Pokouším se trochu té anglické satirické „umanutosti“ přenést do českého prostředí, ale jestli se mi to daří, musí posoudit čtenář", říká jejich zakladatel Marek Janota.

České depeše fungují od konce července, nejúspěšnějším článkem byla „reportáž“ ze Strakonic, kde spořádaní občané honili sandálofila – narušeného jedince, který nosí v sandálech ponožky. Článek je ke přečtení ZDE.
 
Web má facebookovou i twitterovou odnož.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.