Share |

Paralelní polis: první český Hackers Congress v Praze

foto: pořadatel akce

Umělecká skupina Ztohoven zve na zahájení provozu domu Paralení Polis v pražských Holešovicích. Ve dnech 9. – 12. října zde proběhne otevření a především první český Hackers Congress Paralelní polis, na který se sjedou špičky světové hackerské komunity. Veřejnosti se tak představí hacker ne jako “narušitel”, ale jako společensko – politicky orientovaný nositel progresu.
 
Skupina Ztohoven v Holešovicích otevírá think-tank pro rozvoj prostředí paralelního ke státnímu zřízení, odmítající se podřídit centralizovanému státnímu dohledu. Navazuje tak na disidenta a politického filosofa Václava Bendu a jeho koncept, který vznikl v době, kdy se disidentské hnutí vymezilo vůči diktaturní moci a hledalo způsob, jak vytvořit společenskou strukturu rezistentní státní kontrole. V novém komunitní sídle hackeři budou rozvíjet životaschopnost alternativního společenství s nezávislou ekonomikou postavenou na decentralizované měně.
 
Ústředním tématem projektu i samotného kongresu jsou elektronické měnytypu bitcoin jako nástroje svobodného obchodu omezující státní kontrolu ekonomických vztahů.
 
Ve čtvrtek 9. 10. 2014 Ztohoven představí koncept projektu, provede návštěvníky novým prostorem v pražských Holešovicích na ulici Dělnická 43 a také slavnostně zahájí následující třídenní kongres.
 
Pod střechou bývalé továrny s nezamněnitelným charakterem se nachází tři samostatná patra:
Bitcoin Café s knihovnou, kde se návštěvník seznámí s tím, jak získat a používat Bitcoin a výhradně za něj si zde také může zakoupit kávu z berlínské pražírny.
HUB– sdílený openoffice - zázemí pro každodenní práci těch, kteří se nebojí překračovat hranice vědních, uměleckých a technologických oborů.
Hackerspace – sídlo Institutu Kryptoanarchie s programem zaměřeným na sdílení progresívních myšlenek a podporu sociálních inovací, které definují osy dalšího vývoje společnosti. Členové institutu se věnují tématům jako jsou například opensource – veřejné sdílení výrobních tajemství, možnosti 3D tisku, ochrana soukromí a nedotknutelnosti privátní komunikace, možnosti svobodného obchodování naneregulovaných trzích.
 
Hackers Congress Paralelní polis 2014 proběhne 10. – 12. října a bude první přehlídkou zmíněných témat s mnoha exkluzivními zahraničními hosty. Mezi nimi se objeví také guru světové bitcoinové komunity Amir Taaki (UK),biohacker Julian Melchiori (UK), který vyvinul první umělý list vyrábějící fotosyntézu nebo například tvůrci investičního uměleckého projektu Robin Hood Minor Assets Management (FIN). Podrobný program kongresu naleznete na stránkách www.paralelnipolis.cz.
 
www.paralelnipolis.cz
facebook event
facebook paralelní polis


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.