Share |

PAMÁTNÍK TICHA NA NÁDRAŽÍ BUBNY V ROCE 2017

foto: pořadatel akce

Společnost Památník Šoa Praha usiluje již čtvrtým rokem o proměnu Nádraží Bubny a jeho bezprostředního okolí na platformu diskusí o novodobé historii, a vybudování stálé expozice Památníku ticha. Brownfield v centru metropole nedaleko stanice metra Vltavská v letošním roce již od druhého květnového víkendu oživí umělecké intervence a kulturní programy, které vyvrcholí již tradičně veřejným happeningem Bubnování pro Bubny. Hlavním cílem všech aktivit na těchto místech je reflektovat prostřednictvím výtvarných intervencí, hudebních vystoupení, workshopů, diskusí i literárních počinů samotné místo paměti a přispívat tak veřejnému dialogu o citlivých událostech novodobé historie.  
 
Význam projektu
Pro letošní sezonní program Památníku ticha jsme se rozhodli pracovat s jedním z velkých témat budoucí stálé expozice. Budeme hovořit o jinakosti, která má společné rysy s koncepcemi selekcí lidí podle kvality v duchu konečných řešení za nacismu, ale také současné rysy xenofobie a rasové nesnášenlivosti. Na místo budoucího Památníku ticha zveme ty, kteří mají z vlastní zkušenosti co říci k tématu „modernita v nás“. Se současnými umělci s „handicapy“ nejrůznějších rysů si budeme během jejich koncertů a divadelních představení povídat o zkušenostech z jejich současných vztahů na komunikační bázi „my a oni“. Na výročí prvního transportu z Prahy bychom rádi upozornili nejen uměleckými díly ve veřejném prostoru, ale rádi bychom také vyznačili pomyslnou cestu vedoucí napříč kolejištěm z Letné do Holešovic. Pokud přemůžeme všechny formality, pak tento umělecký „most z města do města“ pojmenujeme třída sira Nicholase Wintona,“ uvádí autor projektu Pavel Štingl.
 
Příběh sezóny 2017
Sezónu kulturních akcí na Nádraží Bubny zahájí pořadatelé zapojením se do Open House Festivalu Praha, kdy během druhého květnového víkendu prostory Nádraží Bubny ožijí hudebním programem a po oba víkendové dny vždy v 15.00 představí autor stálé expozice a iniciátor projektu revitalizace Nádraží Bubny jako místa paměti, Pavel Štingl, uměleckou koncepci a dílčí plány pro tento rok. Program kulturní sezóny na Nádraží Bubny naváže ve druhé polovině června alternativní scénou Bubny, která bude součástí festivalu United Islands of Prague, kdy se na nádraží odehraje několik hudebních vystoupení, které doprovodí výtvarní umělci. Umělecké intervence, jejichž kurátorkou je scénografka Ivana Brádková, v této sezoně nazvané Vrstvy paměti, zakončí vernisáž děl vytvořených přímo pro toto místo, a započne se tak činnost Galerie Bubny, která doplní stávající sochu Aleše Veselého z roku 2015.
 
Nově vytvořená díla budou autorskou interpretací paměti místa pro Galerii Bubny budou pocházet z dílen studentů i čerstvých absolventů uměleckých vysokých škol i renomovaných zástupců střední generace českých umělců jako jsou např. Bohdan Holomíček, Daniel Pešta nebo Kryštof Kaplan a mnozí další. V prostoru nádraží vystavíme objekty, které okamžikem svého zrození začínají cestu zániku – destrukce. Umístěním děl do veřejného prostoru se vědomě nevyhýbáme případným viditelným zásahům do původní podoby objektů. I to je cenný přínos k nejširšímu dialogu s veřejností. Unikátnost galerie na nádraží umožní prohlídku běžným cestujícím z kolem projíždějících vlaků. Ale samozřejmě i těm, kteří kvůli ní do kolejiště přijdou,“ uvádí kurátorka Ivana Brádková.
 
Bubnování pro Bubny
I letos připomene akce Bubnování pro Bubny výročí prvního židovského transportu vypraveného z Nádraží Bubny. Na místě dotýkaném válečnými deportacemi v loňském roce zaznělo na 800 bubnů a potvrdilo tak nesouhlas s tichem mlčící většiny. K Bubnování se připojil i čestný host Lord Alfred Dubs, který z Prahy kdysi odcestoval v Kindertransportu Nicholase Wintona, a také psycholog Philip Zimbardo, autor tzv. Standfordského experimentu, který v Praze mimo jiné prezentoval svůj vzdělávací program Heroic Imagination. Rytmus udávali hudebníci David Koller, Miloš Vacík či Alan Vitouš, zamyšlení nad hrdinskými činy v současnosti i minulosti četli Bára Hrzánová, Eva Holubová, Klára Melíšková, Jan Kraus, Viktor Tauš a Petr Vacek.
 
Vzdělávání
Pestrou sezónní programovou nabídku Památníku ticha na Nádraží Bubny doplní rozmanité vzdělávací aktivity: dokumentaristický seminář pro učitele a žáky základních a střední škol, prezentace Zimbardova projektu postupně transformovaného Památníkem ticha na historická témata příběhů 20. století. Projekt, ke kterému dal věhlasný psycholog Zimbardo Památníku ticha svůj osobní souhlas, vzniká ve spolupráci s EDuin a Centrem současného umění DOX.  
 
Europeana
Všechny aktivity, které se odehrají v rámci Památníku ticha na Nádraží Bubny, navazují na „stručné dějiny dvacátého století“ Patrika Ouředníka, vyšlé pod názvem Europeana a jeho další texty k tématu „modernita v nás“ připravené pro záměry odkrývaní letošních Vrstev paměti na nádraží Bubny.
 
Facebook / Youtube / Twitter


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.