Share |

Palác Akropolis představuje Poctu praotci hip-hopu v podání prominentů americké černé hudby

foto: pořadatel akce

Rachot production s potěšením oznamuje, že v úterý 10.9. se v Paláci Akropolis představí mimořádný projekt THE LEGACY OF GIL SCOTT HERON AND BRIAN JACKSON -  THE FOREFATHERS OF SOCIAL CONSCIOUS RAP  /USA/

Pocta praotci hip-hopu v podání prominentů americké černé hudby.
Live Line up : Kentyah, M1, Brian Jackson & The New Midnight Band
Hip-hop / Jazz / Soul / R&B / + křest desky

 

 

Americký jazzový básník a hipster Gil Scott-Heron byl pro rappery tím, čím Jimi Hendrix pro kytaristy a Sun Ra pro free jazz.  Jeho koncerty se staly hudebními svátky pro několik generací. Díky tomu, že vystupoval až do své smrti, ho ve světě znají i ti nejmladší. Byl výjimečným umělcem mnoha tváří: improvizátor, skladatel, bohém, politický aktivista, syn operní zpěvačky a jamajského fotbalisty, rebel a též vězeň odsouzený na 3 roky za držení kokainu. Chuck D, vedoucíPublic Enemy reagoval na jeho smrt vyznáním: "Děláme to, co děláme, a jsme tím, kým jsme, díky tobě. A ti, kdo to nevědí, ať smeknou klobouk a dají si ruku na srdce - pak to pochopí!" Kanye West   svou loňskou ceněnou desku My Beautiful Dark Twisted Fantasy uzavřel nasamplovaným Scott-Heronovým hlasem.  "Odpočívej v pokoji, ovlivnil jsi celý hip hop," napsal k jeho úmrtí rapper Eminem.

 
Odkaz Gil Scott-Herona naštěstí  nekončí v archivech. Jeho dlouholetý spolupracovník  Brian Jackson  obnovil průkopnickou sestavu Midnight Band, v jejímž čele stál spolu se Scott-Heronem. S pečlivě vybranými spoluhráči i hosty natočil debutové album New Midnight Band, které  vychází počátkem září. Skupina souběžně vyjíždí na světové turné, jehož součástí je i křest na pražském koncertě.
 
Jako hosté k albu přispěli jak velikáni americké černé hudby, tak i aktivisté: rapper Chuck D (Public Enemy), lidé z Last Poets, Black Panther Party, Martin Luther (The Roots) i Gregory Porterněkolikrát nominovaný na Grammy, který už 2x úspěšně vystoupil na Strunách podzimu.  Neméně prominentní je koncertní 5členná  sestava, která přijede do Prahy. Vedle Briana Jacksona (klávesy) v ní hraje další veterán z originálního Midnight Bandu Robert Gordon (basa), bubeník  Mike Clarkze slavných Headhunters Herbieho Hancocka, i hlavní iniciátor projektu, DJ Kentyah Fraser.  Roli MC  má  M1 z Dead Prez
 
Během svého života to Gil Scott-Heron do Prahy nestihl - ale máme unikátní šanci slyšet jeho autentický odkaz od muzikantů z jeho těsné blízkosti. Jedná se převratný, zbrusu nový projekt, který má šanci stát se světovou senzací, Praha je jedním z prvních potvrzených koncertů turné, vedle  jazzových festivalů v Paříži (Jazz a La Villette) a v Kalifornii (Monterey).
 
Gil Scott-Heron  (1949 - 2011)  uváděl jako své vlivy Richie Havense, Johna Coltrana, Otise Reddinga, Billie Holiday, básníka Langston Hughese i aktivisty Malcolma X, Huey Newtona.  Kritika ho popisovala jako "proroka rapu" a "černého Boba Dylana".  Společně s Brianem Jacksonem vytvořili jazzem ovlivněné propojení  soulu  a funku které se spolu s Marvinem Gayem a Stevie Wonderem stalo soundtrackem černošského hledání kulturní a politické identity v 70. letech.   Pro černošskou kulturu sehrál Scott-Heron roli srovnatelnou s Allenem Ginsbergem.
 
 Gil Scott-Heron, Brian Jackson a jejich Midnight Band se v 70 letech stali pionýry sociálně zaměřeného hip hopu. Jejich tvorba nyní získává na aktuálnosti,  což potvrzují nová media, více než 8 milionů shlédnutí na You Tube i stoupající zájem nové generace fanoušků.  "Oni byly úplně jiní, než tehdejší kapely," vysvětluje DJ Kentyah, "A též odlišní od ostatních  kapel, které Gil a Brian vedli. Vice abstrakce, více free jazzu, složitější rytmy. Byl to most mezi avantgardním jazzem, funkem a popem."  
 
Brian Jackson, skladatel, hudebník a producent z Brooklynu je považován za ranného architekta nového soulu. Se svým tehdejším spolužákem z  Lincoln University,  Scott-Heronem, spolupracoval od roku 1970.  "Gil dokázal brilantně myslet a překládat své myšlenky do slov. 'Tohle musí lidé slyšet!' byla moje první reakce.  A tak jsem k jeho veršům dodal hudbu a měl jsem jistotu, když jeho vizi propojíme s rytmem,  oslovíme publikum."  Z jejich partnerství vzešla řada hudebně pronikavých alb 70 let, která se stala sběratelskými artikly - a Jackson byl jejich hudebním mozkem. Mezi dalšími hitmakery, které produkoval, byli Kool and the Gang, George Benson, Roy Ayers.
 
DJ Kentyah  je producent, bubeník a skladatel jehož  doménou je pop kultura. Mnohé se naučil od Paul Millera, aka DJ Spooky, pro nějž pracoval jako asistent a řídil jeho vydavatelství. Dlouhou dobu se pohyboval v zákulisí a  stávající projekt je jeho veřejnou premiérou.  Mezi dalšími osobnostmi, které ho ovlivnily, jsou Bill Laswell, Teo Macero (producent Milese Davise),  má za sebou úctyhodnou řádku projektů s lidmi jako Ron Carter, Killah Priest, Tony Allen, Dead Prez, Bill Summers, Chuck D, Snoop (Dogg) Lion, George Clinton. Jeho aktivity přesahují hudební teritorium směrem k černošským aktivistům (Bobby Seale, spoluzakladatel Black Panther Party) i psychedelickým vizionářům (Stanislav Grof a Ralph Metzner).  Kentyah má univerzitní diplom z psychologie na podzim začne psát svoji doktorskou práci.
 
M1  aka Mutulu Olugbala je  rapper, aktivista a člen hip hopového  dua Dead Prez, své umělecké jméno si vybral podle karabiny M1 kterou používala v 2 světové válce americká pěchota a s níž se roku 1964 nechal vyfotografovat černošský aktivista Malcolm X pro časopis Life. 
 
 
více o projektu:
link na dokument o projektu: http://www.youtube.com/watch?v=2BlO4m2kSPI&feature=youtu.be
Official video-  https://www.youtube.com/watch?v=_MJceOt-ttY
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.