Share |

Rozhovor s Vítkem Havlíčkem o vznikající grafické dílně Gringo

foto: Gringo

Rozhovor s Vítkem Havlíčkem o vznikající grafické dílně Gringo, o neziskové organizaci Green Doors, a o tom, jak lze pomoci duševně nemocným s návratem do zaměstnání.
 
Jak začala vaše spolupráce s neziskovou organizací Green Doors?
V organizaci Green Doors mám několik kamarádů. Když se tedy zrodil nápad vytvořit grafickou dílnu, kde budou zaměstnáni lidé se znevýhodněním, šel jsem za jedním z nich, abych se poradil, zda to vidí jako dobrý nápad a životaschopný projekt. Nápad se kamarádovi líbil a rovnou jsme vymýšleli varianty možné budoucí spolupráce, za což jsem velmi rád, protože my máme zkušenosti především s tiskem a Green Doors nám bude pomáhat po stránce odborné.
 
Green Doors pomáhá lidem s duševním onemocněním na cestě zpět do zaměstnání. S jakými onemocněními se v neziskové organizaci nejčastěji setkáváte a jsou v naší společnosti stále vnímaná jako silné stigma?
Lidé trpící duševním onemocněním jsou společností stále velmi špatně přijímáni a je na ně pohlíženo skrz prsty. Je to zřejmě způsobeno tím, že společnost je špatně informována a věří různým pověrám o tomto onemocnění, a tak se logicky bojí. Green Doors se kromě toho, že pomáhají lidem trpícím schizofrenií, také snaží informovat širokou veřejnost a tím bojovat s předsudky.
 
S jakými podniky organizace spolupracuje a jak samotné začleňování probíhá?
Záleží na konkrétní situaci každého konkrétního člověka, jeho možnostech a potřebách. Standardní průběh je absolvování tréninkového programu s podporou terapeuta. Tento tréninkový program probíhá v reálném prostředí kaváren, aktivizuje duševně nemocné k opětovnému zapojení se do běžného života. Poté mohou pokračovat v podporovaném zaměstnávání, kde terapeut funguje spíše jako externí konzultant. Nebo mohou hledat zaměstnání na klasickém trhu práce, kde je ovšem potřeba, aby budoucí zaměstnavatel mohl uzpůsobit pracovní podmínky jejich specifickým potřebám. Nejde samozřejmě jen o práci, ale třeba také o studium, seberealizaci, mezilidské vztahy atd. Sama organizace Green Doors provozuje tréninkovou kavárnu Café Na půl cesty, Klub V. kolona a podílí se na provozu restaurace Mlsná kavka. Mezi stabilní zaměstnavatele v podporovaném zaměstnávání patří Dobrá trafika, Dobeška, nebo Vypálené koťátko.
 
S jakým nejinspirativnějším příběhem jste se v Green Doors setkal?
Velmi obdivuji práci Green Doors a fandím všem klientům, kteří se rozhodli s onemocněním bojovat, nerad bych zmiňoval nějaký konkrétní příběh, protože příběh každého, kdo se rozhodne postavit čelem nepřízni osudu a nevzdá se, je inspirativní.
 
Vy jste s Green Doors spojil své síly v rámci projektu Gringo grafická dílna, jehož kampaň „Pomozte Gringovi na nohy“ právě běží na crowdfundingovém portálu Hithit. O jaký projekt se jedná a proč jste se rozhodli jít cestou crowdfundingu?
 
Jedná se o projekt grafické dílny, kde budeme moci vytvořit přátelské prostředí a zaměstnat lidi znevýhodněné na klasickém trhu práce, právě klienti organizace Green Doors se stanou našimi prvními zaměstnanci. Disponujeme vybavením pro sítotisk, ale pro úplné zprovoznění dílny nám zatím chybí finanční prostředky, proto jsme se rozhodli jít cestou crowdfundingové kampaně na Hithitu.
 
Na jakém místě v Praze by měla grafická dílna vzniknout a kdy bude otevřena?
V současné chvíli jednáme s několika pražskými částmi o možném pronájmu prostor. Rádi bychom provoz měli v širším centru Prahy a to především z důvodů dostupnosti, protože budeme pořádat workshopy pro veřejnost a rádi bychom také pořádali bezplatné workshopy pro děti a mladistvé z nízkoprahových center.
 
Jaké produkty bude grafická dílna Gringo vyrábět?
Dílna bude tisknout vše, co nám dané tiskové techniky dovolí. V tuto chvíli máme kompletní klasický sítotisk, ale v budoucnu bychom rádi dílnu dovybavili i o další tiskové techniky jako je například tisk z výšky. Máme vlastní potisky na trička a další textil, budeme ovšem také plnit zakázky pro firmy i jiné zákazníky. Podporují nás například ilustrátoři ze studia DRAWetc., čehož si nesmírně vážíme, a i pro ně bychom rádi tiskli od plakátů až po textil, prostě vše, co bude v našich silách a možnostech.
 
Bude otevřena grafická dílna i pro veřejnost? Na co se můžeme v grafické dílně dále těšit?
Dílna bude otevřená všem. Každý se bude moci přijít podívat, jak takový provoz vypadá a pro ty zvědavější přichystáme workshopy, na kterých si budou moci celý proces vyzkoušet a třeba si i odnést originální tričko s vlastním potiskem. Už v tuto chvíli vás mohu pozvat na Benefiční workshop, který se uskuteční v sobotu 5. 11. v prostorách projektu Z pokoje Do pokoje na adrese Za Poříčskou branou 7 za účasti ilustrátorky a komiksové autorky Toy Box a organizace Green Doors, kde bude k vidění malá ochutnávka toho, co vznikne v naší dílně.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.