Share |

Osvobozená kniha je i výstavou fotografií

foto: pořadatel akce

VIKTOR KOPASZ - OSVOBOZENÁ KNIHA
Zahájení v úterý 18.2. 2014 od 18.00 / uvede kurátor výstavy Jiří Ptáček
Výstava potrvá do 16.3. 2014
Galerie současného umění a architektury – Dům umění města České Budějovice
Kurátor DU: Michal Škoda
 
Osvobozená kniha je výstavou fotografií a zároveň knihou. Představuje fotografa střední generace Viktora Kopasze v komplexitě jeho přístupů k fotografickému médiu a vytváří most mezi dvěma dříve oddělenými způsobyjak nakládat s fotografickým materiálem.Kopasz dočasně konfiguruje fotografické soubory v galeriích, tedy pořádá výstavy. Na druhé straně stejný materiál průběžně fixuje na listech autorských fotoalb. Tyto dvě oblasti jeho tvorby se poslední dobou začaly výrazně prostupovat: autorská alba se objevují v galeriích a to zpětně ovlivňuje autora při jejich koncipování. V Domě umění je tato tendence rozvinuta doposud nejradikálněji. Kopasz „knihu“ pomyslně zbavil vazby a rozbalil na stěnách galerie. Při vytváření fotografických souborů a jejich instalací zase vycházel jak z vlastností knižního média, tak z požadavků na jejich galerijní prezentaci. 
 
Uspořádáním výstavy Viktora Kopasze se Dům umění dostává k aktuální problematice současné kultury, jíž je úloha tradiční knihy v éře reálné konkurence digitálních médií. Například tištěná kniha brzy bude osvobozena od svých služebných funkcí. Nevíme, co s ní bude, nakolik to promění její podobu a role. Viktoru Kopaszovi je platformou osobního výzkumu a inspirací k přenosu do jiného média (média výstavy). Na české a zahraniční scéně se stále častěji setkáváme s celým spektrem využití knižního média k podobným účelům.
 
Viktor Kopasz se narodil roku 1973 v maďarské rodině žijící na území tehdejšího Československa. V roce 1992 přišel studovat fotografii na pražskou FAMU. V Praze se usadil natrvalo. Samostatné výstavy uspořádal v řadě českých galerií, mimo jiné v pražské Galerii Václava Špály (V džungli, 1999), ostravské Galerii Fiducia (Fürdö, 2000), olomoucké Galerii Caesar (Selfish, 2006), pražském Ateliéru Josefa Sudka (City Zen, 2012) nebo pražské Galerii Jelení (Přetlak, 2013). Dvakrát vystavoval v pražské galerii Hunt Kastner, která Viktora Kopasze zastupuje - naposledy na sklonku loňského roku spolu s belgickým fotografem Geertem Goirisem (Dead Language). V Českých Budějovicích se dosud představil jednou ve foyer kulturního a společenského centra Bazilika.
Jiří Ptáček, kurátor výstavy
 
www.kopasz.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.