Share |

Oranžová vína jsou stále oblíbenější

Oranžová vína každým rokem sílí na popularitě. Na vznikající trend reaguje také moderní moravské vinařství Arte Vini. Na trh uvádí své jantarově zlatavé víno Orange Reserve 2015 z vyzrálých hroznů odrůdy Pálava, které přes osm týdnů macerovaly na slupkách. „Hit oranžových vín začíná přerůstat kruhy znalců i gurmetů. Novinka od vinařů Arte Vini je přírodní suché bílé víno, které se vyznačuje výraznou komplexní vůní a především hlubokou zlato-oranžovou barvou,“ vysvětluje Tomáš Brůha, head sommelier společnosti Premier Wines & Spirits, která ve svém portfoliu nabízí kompletní sortiment vín Arte Vini. 
Oranžová vína se už přes 10 tisíc let vyrábějí v Gruzii za pomoci obrovských hliněných nádob, které se označují pojmem kvevri. Celosvětově se tato netradiční vína proslavila především v devadesátých letech díky italským a slovinským vinařům. Dnes se „orange“ produkuje po celém světě včetně Španělska, Rakouska, USA, Chorvatska nebo Austrálie. Ve vinařství Arte Vini pro své Orange Reserve používají výhradně hrozny odrůdy Pálava z nejstarších vinic s jílovo-sprašovým podložím v oblasti Znojma. „Výroba takzvaných oranžových vín spočívá především v maceraci. Vybírají se pouze optimálně vyzrálé a zcela zdravé bílé hrozny, které se před lisováním ponechají několik týdnů nebo rovnou měsíců macerovat se slupkami,“ upřesňuje Brůha. Po pomalém přírodním kvašení následuje lisování a zrání vína v použitém dubovém sudu po dobu více než 12 měsíců.
 Intenzivní zlatavé víno zaujme komplexní chuťovou synergií ovoce a exotického koření. Jeho aroma nabízí například tóny vanilky, hřebíčku a květů. Oranžové víno se dá párovat například s těstovinami nebo asijskými pokrmy a masem. V portfoliu Arte Vini novinka doplní více než 12 oblíbených vín, mezi nimiž figurují mezinárodní odrůdy jako Chardonnay, Pinot Noir a Sauvignon. První degustace nového Orange Reserve od moderního moravského vinařství proběhla 9. listopadu v karlínském bistru a prodejně delikates Premier Mercato.
Arte Vini, Orange Reserve 2015
Intenzivní víno s jantarově zlatou barvou s oranžovými záblesky. V aroma neuniknou tóny růžových květů, žlutého vyzrálého ovoce, vanilky či výrazného hřebíčku. Harmonická chuť v sobě kloubí ovoce s exotickým kořením a osvěžující kyselinkou. Moravské víno Orange Reserve nabízí plné tělo, jemnou a přitom pevnou texturu, kterou zakončuje dlouhý příjemně kořenitý závěr. Cena 545 Kč, www.1er.cz.  
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.