Share |

Online terapie: Přesunou se sezení do pacientských obýváků?

Psychické potíže zažívá celosvětově více než 15 % populace. Jen malá část se rozhoupe k nějakému druhu řešení. Vězí za tím hned několik důvodů. Mimo finanční stránku jde především o stigmatizaci psychoterapie. Lidem uvězněným v kleštích předsudků a společenských konvencí se naskytuje nová možnost. Online terapie!
Ačkoliv již více než století žijeme díky Sigmundu Freudovi a jeho nástupcům v době psychoanalýzy, je lékařská pomoc v oblasti psychického zdraví stále tak trochu tabu. V době největšího poodhalení fungování mysli bylo v podstatě trendem nechat si udělat rozbor své osobnosti. Každý to chtěl. Jenže postupem času, poté, co se začalo zjišťovat, co všechno se v nás skrývá, se terapie přesunula do pozadí. Na pozici, kde vězí dodnes. A to se do vínku současné společnosti zdeptané ztrátou duchovní jistoty vůbec nehodí. Jenže s příchodem moderních technologií se všechny složky života posouvají kupředu. A to platí obzvlášť pro mezilidskou komunikaci. Online prostředí se stalo novou realitou. A toho si pomalu začínají všímat i psychologové po celém světě. Terapeutická sezení u obrazovek počítačů jsou tady. Může to pomoci, nebo jde jen o nekvalitní náhražku?
Nová konkurence
Mladý muž trpící úzkostmi kvůli pracovním neúspěchům dokázal najít sílu a překonat sám sebe. Dívka se díky pomoci terapeuta vypořádala s pocitem viny, když dohnala k soudu muže, který ji v dětství pravidelně sexuálně obtěžoval. Další překonala těžký rozchod a smířila se sama se sebou. To jsou některé z příběhů, které naleznete na stránkách projektu PlusGuidance. Takzvaná e-poradenská firma sdružuje terapeuty z celého světa a nabízí služby online terapie v anglickém jazyce. „Doktoři působící na našich stránkách jsou nezávislí a sami si určují svou cenu,“ říká zakladatel Nathaniel Smithies. Podle něj vzniká díky společnostem, jako je ta jeho, nové konkurenční prostředí, které způsobí snížení cen sezení i u „offline“ psychologů.
Školení v psaní smajlíků
Ale jak může klient vědět, že dostane služby od profesionála, a ne od člověka bez vysoké školy a praxe? Na webových stránkách nalezne ujištění, že výběr doktorů je velice přísný. U každého probíhá prověrka všech lékařských zkušeností, předložených certifikátů a vzdělání. Zároveň musí každý napsat písemnou práci na jeden z modelových případů, se kterými se pravděpodobně během výkonu setká. Poté následuje několik školení, které učí, jak zacházet s klienty online. K takovým výukovým programům patří například i práce s emotikony, které v dnešním způsobu komunikace zaujímají důležité místo. Stejné nároky má i další velká internetová poradenská služba BetterHelp. Společnost sdružuje bezmála 1600 terapeutů od Sydney až po New York. Jak si z takového množství vůbec vybrat tak, abychom našli tu nejlepší možnost? Stačí vyplnit velice podrobný dotazník, a algoritmus vám přidělí pro vás nejlepší volbu, která vám pomůže s obtížemi. I přes veškerá ujištění však stále visí nad internetovým poradenstvím otazník, zdali nebudou klienti nějakým způsobem oklamáni. Odpověď je možno zjistit pouze a jedině vyzkoušením, ačkoliv nezávislé recenze alespoň trochu hlídají důvěryhodnost.
Pro Čechy? Zatím ne
Jak již bylo zmíněno, objevuje se nové konkurenční prostředí v oblasti psychického zdraví. Jsou pro Čechy, kteří ovládají anglický jazyk, terapie výhodné? Prozatím ne příliš. Naše zdravotnictví není až tak hrozné, jak se na první pohled někomu možná zdá. Pokud dostanete doporučení k návštěvě psychologa, které není až tak těžké získat, stačí nalézt doktora, který má smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou, a léčbu máte zcela zdarma. V případě zahraničních online psychoterapií něco takového nepřichází momentálně v úvahu. V České republice zatím nefungují žádné podobné služby jako PlusGuidance a BetterHelp, u kterých by proplacení bylo nějakým způsobem možné. Můžete se setkat jedině s individuálním přístupem některých českých psychologů, kteří nabízejí i možnost terapií v pohodlí domova.
Zadní vrátka pro mileniály
V zahraničí se ale online terapie setkává s velkým úspěchem. Obzvláště v Americe, kde není tak snadné nechat si proplatit hodiny strávené léčbou duše. Tam opravdu přichází slovo výhodné vhod. Standardních 50 minut online terapie stojí průměrně 800 korun, přičemž ve Spojených státech se setkáte s průměrem 1800 korun za jednu klasickou schůzku s psychologem. Nejen proto využívá služby především generace mileniálů. Mladí vždycky hledají tu nejvýhodnější cestu, jak získat to, co potřebují. Tvoří majoritu klientely, téměř 70 %. K tomu všemu se právě generace Y dokáže nejlépe přizpůsobovat inovacím ve všech sférách. A tím spíše online psychoterapii, která ve své klasické podobě budí v hlavách starších generací předsudky, jež udržují při životě představu, že psychicky nemocný člověk patří do blázince. Online je skvělými zadními vrátky, jak se vyhnout jakékoliv zbytečné pozornosti nevraživého okolí.
Lepší než „offline“?
Hlavní otázkou však zůstává, jestli terapie za pomoci Skypu, případně další komunikační platformy, dokáže nahradit tu tváří v tvář? „Jsem velký přívrženec nových technologií ve všech oblastech svého života. Mám aplikace úplně na všechno, ale když přišlo na psychické zdraví, byl jsem velice ostražitý. Po online terapii jsem si uvědomil, jak velkou roli hraje interpersonální kontakt,“ popisuje své zkušenosti Joe Rackham, který se rozhodl pro online variantu terapie kvůli silné úzkostné poruše. Nakonec se obrátil na psychologa ve svém okolí a začal ho navštěvovat. Takovýto způsob léčby tedy není úplně pro každého. Avšak některým se hodí. Například lidem trpícím agorafobií či obsedantně kompulzivní poruchou. Vždy ale platí pravidlo velké obezřetnosti. Prestiž zmíněných poradenských společností (a mnohých dalších nezmíněných) narušují ty, které se snaží klienty vodit za nos. V oblasti zdravotnických služeb se musí klást důraz na pozornost dvojnásob. Všude číhají hromady šarlatánů, kterým jde jen o peníze.
Další informace a články na téma zdraví, psychických a dalších chorob a jejich léčby najdete na http://patalie.cz/dusevnizdravi/ včetně např. online simulátoru demence, psychokvízu zjišťujícího k jaké psychické nemoci máte největší sklony nebo možnosti zdarma si stáhnout příručky např. „Kapesní průvodce psychickými poruchami“, „Jak si udržet zdravý rozum“, „Jak se zbavit traumat“ nebo „Psychické poruchy u dětí“ a další.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.