Share |

Ondřej Havelka natáčí film podle knižního bestselleru Hastrman od Miloše Urbana

foto: CinemArt a.s.

Romantický thriller Hastrman, jehož předlohou je třetí beletristická kniha Miloše Urbana oceněná Magnesií Literou za nejlepší prózu roku 2001, má za sebou první ze čtyř etap natáčení. Režie bestselleru kritikou i čtenáři oceňovaného spisovatele Miloše Urbana se ujal režisér, herec a hudebník Ondřej Havelka. Příběh jednoho hastrmana, jedné lásky a jedné krajiny vzniká v produkci Čestmíra Kopeckého ze společnosti První veřejnoprávní, v koprodukci s Českou televizí, Barrandov Studiem a za podpory Státního fondu kinematografie.
 
Hlavní roli v romantickém a zároveň ironickém příběhu Hastrmana, jehož láska k venkovské dívce Katynce naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní, ztvární Karel Dobrý. Ve filmu dále hrají Simona Zmrzlá, Jiří Lábus, Norbert Lichý, David Novotný, Vladimír Polívka, Jiří Maryško, Jan Kolařík a další.

Děj filmu, jehož scénář napsal Ondřej Havelka společně s Petrem Hudským, se odehrává na vesnici 19. století, ze které se nakonec přesouvá do současnosti. Příběh nešťastné lásky, která se vedle lásky k přírodě stane smyslem Hastrmanova života i zkázy, tak vyvrcholí v kulisách dnešní společnosti. Otázkami pro diváky zůstává, jak hlavní hrdina svou srdeční krajinu pomstí a co bude s Katynkou. Příběh je vyprávěn s jemnou nadsázkou a ironickým humorem. Děj filmu je stejně jako jeho předloha situován do krajiny severních Čech, pod vrch Vlhošť a do blízkého Českého ráje.
Romány Miloše Urbana byly přeloženy do řady jazyků, patří tak do úzkého okruhu autorů, kteří se po roce 1989 prosadili v zahraničí. Jeho kniha Sedmikostelí se například stala bestellerem ve španělsky mluvících zemích. Oceňovaná próza Hastrman se stane prvním Urbanovým dílem převedeným na filmová plátna kin.
 
Ondřej Havelka, absolvent herectví na DAMU a operní režie na JAMU, začínal s divadelní v režií v 80. letech, filmem Hastrman však debutuje na poli režie celovečerního hraného filmu. Je autorem řady dokumentů z hudebního prostředí, v roce 2014 dosáhl jako režisér mezinárodního úspěchu zfilmováním opery Orfeus a Euridyka, kde hlavní roli ztvárnil proslulý americký kontratenorista Bejun Mehta. V letech 1976 až 1995 vystupoval jako frontman Originálního Pražského Synkopického Orchestru, dnes působí v čele vlastního jazz-bandu Melody Makers. Před pár dny měla premiéru opera Lazebník sevillský v jeho režii v ostravském Národním divadle moravskoslezském. Producent Čestmír Kopecký má na svém kontě řadu úspěšných filmů, jako jsou například Karamazovi, Nuda v Brně, Knoflíkáři nebo Odpad město smrt. Působí také jako pedagog na FAMU.
 
Film Hastrman uvede do kin 19. dubna 2018 společnost CinemArt. /WEB/
režie: Ondřej Havelka
kamera: Marek Diviš
střih: Jan Daňhel
hrají: Karel Dobrý, Simona Zmrzlá, Jiří Lábus, Norbert Lichý, David Novotný, Vladimír Polívka, Jiří Maryško, Jan Kolařík a další...
producent: Čestmír Kopecký (První veřejnoprávní s.r.o.)
koproducenti: Česká televize, Barrandov Studio a.s.
podpora: Státní fond kinematografie
distributor: CinemArt a.s.
premiéra: 19. 4. 2018


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.