Share |

Odpojí stát internet? Do 29.2. je možné posílat připomínky k věcnému záměru zákona o kybernetické bezpečnosti

"Stát chce lépe čelit kyberútokům, v případě ohrožení odpojí internet," objevilo se v neděli ráno na internetu. 
Server idnes, který zprávu přinesl, dále uvádí: "Česko zostří boj proti hackerům a internetovým teroristům. Chce lépe chránit klíčové úřady a podniky. Hodlá také zavést stav nebezpečí, během kterého bude možné i odpojit internet. Počítá s tím věcný záměr zákona o kybernetické bezpečnosti, který připravil Národní bezpečnostní úřad."
Odpojení internetu vypadá jako věc velmi drmatická až děsivá. Za jakých podmínek se to může stát? Nejedná se jen o planý poplach? Podle šéfa NBÚ citovaného idnesem se jedná o mimořádné opatření a "předpokládá se, že bude uplatněno jen výjimečně." Jak mimořádné, jak výjimečně a kdo o tom rozhodne?
"Stav kybernetického nebezpečí bude vyhlašovat předseda vlády České republiky na návrh ředitele NBÚ, přičemž jeho rozhodnutí musí do 24 hodin schválit vláda (v opačném případě se rozhodnutí o vyhlášení stavu kybernetického nebezpečí ruší uplynutím této lhůty). Stav kybernetického nebezpečí bude možno vyhlásit nejvýše na dobu sedmi dnů. Prodloužení stavu kybernetického nebezpečí na dobu dalších sedmi dnů, a to i opakovaně, může provést vláda," praví se ve věcném záměru zákona.
 
Nezávislý server Pooh.cz uvádí, že idnes chce "vyvolat trochu paniku," nicméně píše také, že "Velmi snadno se do návrhu zákona mohou dostat věty a odstavce, které to celé posunou někam zcela jinam, než kde je to věcným návrhme nastaveno nyní. A pak bude opět důvod vyhlásit STOP a případně vyjít do ulic."
 
 
CO V ZÁMĚRU STOJÍ
Věcný záměr zákona o kybernetické bezpečnosti je možno si přečíst zde. Jedná se o komplikovaný 65stránkový dokument, který se zabývá řadou otázek kolem internetové bezpečnosti státu i podnikatelů a souvislostmi s mezinárodními otázkami ("může dojít k situaci, kdy budou zneužity počítače na území České republiky k útoku na cizí stát (takové případy se u rozsáhlých útoků vyskytují běžně) – Česká republika, přestože útok neorganizuje ani se na něm nepodílí, může být pohnána k odpovědnosti za to, že takovému útoku, byť k tomu měla prostředky, účinně nezabránila.").
 
 
Důležitým faktem je, že připomínky veřejnosti k uvedenému návrhu věcného záměru zákona lze uplatnit do 29. února 2012 na adrese pravni@nbu.cz.

 
 
CO NA TO ODBORNÍCI
Požádali jsme o vyjádření několik odborníků. Jejich reakce budeme i nadále doplňovat. Nezávislý odborník Daniel Dočekal nám naše otázky odpověděl takto:
Soudíte, že tohle je nebezpečná věc a že to může být zneužitelné?
Každý návrh zákonné úpravy, která může vést k omezení práv, je potenciálně nebezpečný a je potřeba podobné návrhy sledovat. A zajistit, aby nedošlo ke klasické situaci - tedy protlačení zájmů a cílů nějakých zájmových skupin. Ať už je to případ ACTA a zájmů hudebních a filmových společností, nebo věčně se vracejících snah státu získat možnost "cenzurovat" Internet, zpravidla skrývaných za líbivě vypadající cíle. Typicky boj proti terorismu či dětské pornografii. 
Uvedl jste ve svém článku na Pooh.cz adresu, na kterou se mohou posílat připomínky. Co byste ze své pozice zkušeného odborníka na internet a jeho bezpečnost poradil člověku, který je věcí znepokojen a chtěl by něco napsat, jelikož se bojí, že mu vypnou internet?
Obyčejnému člověku bych poradil, ať prostě  napíše, co ho na návrhu trápí, co se mu nelíbí a čeho se obává. Když už nic jiného, získají tvůrci alespoň základní zpětnou vazbu a minimálně je to přiměje k zamyšlení. Prozatím jde o záměr, takže podstatnější bude sledovat to, jaký návrh zákona nakonec vzejde. Zkusme si zvyknout na to, že demokracie mimo jiné nabízí i řadu možností jak mohou prostí občané vyjádřit své nnázory. A ne pouze mlčet a čekat, s čím "vrchnost" přijde. 
 
KDE SI PŘEČTU VÍC
Kromě odkazu na samotný věcný záměr a citovaného článku z Pooh.cz doporučujeme tako obsáhlý materiál na Lupa.cz, který napsal Jiří Peterka, jenž na MFF UK přednáší problematiku počítačových sítí a komunikací. 
ilustrační foto wyrz/sxc.hu
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.