Share |

Obrazem: Jan Gemrot / Smrt mého umění

Komentář - 3. část
foto: Zdenek Fibír, Ota Pelán, Miloš Šálek

Foto dokumentace komentované prohlídky z výstavy Jana Gemrota Smrt mého umění (The death of my art) v trutnovském Uffu (nám. Republiky 999, Trutnov), kterou můžete navštívit až do 17. 2. 2015.


 
Komentář - 1. část (ve fotogalerii fotky označeny tímto popiskem): První část instalace reflektuje v několika obrazech především vztah jedince a společnosti, případně člověka a přírody. Plátna "Poutnice nad mořem mlh" nebo "Doma jsi tam, kde se oběsíš" usilují o silné psychologické působení. V obrazovém cyklu "Měřítko souvislosti" je pak lidská existence pomocí srovnání například se zvířetem nebo horninou přímo relativizována.
 
Komentář - 2. část (ve fotogalerii fotky označeny tímto popiskem): V druhé části instalace pak dochází k dramatické proměně, kdy dosavadní narativní linie zobrazivé malby přechází v destruovaná ohořelá plátna. Tyto artefakty jsou úvahou o roli současného umění ve světě plném války. Zárověn mají připomenout, že trvání uměleckého díla i kulturního zázemí v němž takové dílo vzniká je omezené...
 
Komentář - 3. část (ve fotogalerii fotky označeny tímto popiskem): Ve třetí závěrečné části již člověk není v obrazech přítomen. Dvě plátna zobrazují podivné žraloky, kteří proplouvají kolem zapomenutých potopených uměleckých děl od Roberta Indiany nebo Marcela Duchampa. Obstají tyto ikonické předměty v novém kontextu a před novým žraločím publikem?
 
fotografie: Zdenek Fibír, Ota Pelán, Miloš Šálek


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.