Share |

Oblíbená aplikace ukazuje Dvě Prahy

Kudy tekla Vltava v době našich praprababiček? Kdy vznikalo Jižní město? Jak se proměnil Karlín od sametové revoluce v roce 1989? A co se změnilo ve vaší čtvrti?

Na oblíbeném webu www.dveprahy.cz nabízí pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) přehledné srovnání dvou různých podob Prahy: třeba leteckých snímků z roku 1953 se snímky o šedesát let mladšími. Nyní se aplikace ještě podstatně rozšířila - pracuje i s historickými plány Prahy od roku 1842 až do roku 1944. Lidé si tak mohou srovnat plány z minulosti s mapou aktuální, anebo třeba letecké snímky s libovolnými plány z první republiky i pozdějších období.
„Pražané mohou z aplikace snadno zjistit, jak vypadala jejich čtvrť v minulém či předminulém století,“ říká ředitel IPR Petr Hlaváček. Zveřejněné podklady je možné využít pro sledování urbanistického vývoje Prahy nebo třeba při nejrůznějších školních projektech.
IPR mimo jiné provozuje i server www.geoportalpraha.cz, kde jsou k dispozici nejrůznější mapové podklady. Každý si zde může online prohlížet například hlukovou mapu Prahy, která ukazuje míru hlukové zátěže v každé pražské ulici. Stejně tak je k dispozici cenová mapa nebo georeport (generátor všech dostupných informací o konkrétní lokalitě nebo pozemku) a mnoho dalších. „V budoucnu plánujeme zpřístupnit stejným způsobem i jiná témata, která prezentujeme na Geoportálu,“ dodává Hlaváček.
Aplikaci Dvě Prahy naleznete na www.dveprahy.cz, webové stránky Geoportálu hl. m. Prahy najdete na www.geoportalpraha.cz.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.