Share |

O studium umění a designu je stále větší zájem

foto: pořadatel akce

Studium umění a designu je v Česku stále populárnější. O tom svědčí nejen vznik několika nových uměleckých škol v posledních letech, ale také rozšiřování jejich studijních programů. Pro zájemce a fanoušky současného designu a umění otevírá např.pražská škola současného umění Scholastika dva nové obory. Od října ve Scholastice můžete probádat dějiny designu s Adamem Štěchem, zakladatelem kreativní skupiny OKOLO a držitelem ceny Czech Grand Design 2012.  Druhou novinkou je ateliér produktového designu pod vedením ve světě i u nás úspěšného designera Jana Čapka. Škola však nabízí i další stávající studijní programy, jako je malba, kresba či fotografie a další.
 
Projekt, který umožňuje studovat a rozvíjet se v jinak těžko dosažitelném prostředí současné umělecké scény, je nápadem mladých výtvarníků a umělců Evžena Šimery a Ondřeje Brodyho. Scholastiku založili jako novou platformu vzdělávání v oblasti výtvarného umění, užitého umění a designu. Scholastika zahájila svou činnost v lednu 2012 vzdělávacími kurzy určenými především studentům hlásícím se na vysoké umělecké školy. V současnosti však dává příležitost i ostatním zájemcům z řad veřejnosti, kteří se aktivně o umění zajímají, nebo i těm, kterým Scholastikou nabízené kurzy mohou pomoci v rozvoji profesního života.
 
Studentům u nás pomůžeme vytvořit teoretické a praktické zázemí k jejich práci, tak aby se po ukončení studia mohli aktivně začlenit do sfér současné umělecké scény nebo uplatnili nové zkušenosti v jejich stávající praxi. Mohou k nám na přípravu budoucí studenti malby stejně jako profesionálové z kreativních agentur, kteří si chtějí rozšířit obzory,“ říká Evžen Šimera. 
 
Myšlenka propojit mladé renomované umělce jako pedagogy a zájemce o současné umění vznikla z potřeby vymanit studenty ze stále zkostnatělé podoby státního vzdělávání a poskytnout jim aktivní vhled do aktuálního uměleckého prostředí. Scholastika klade důraz na to, aby byli absolventi schopní seco nejdříve po studiu kvalitně uplatnit v praxi. To se děje na rozdíl od jiných uměleckých škol v České republice tím, že nabízí svým studentům bohaté doprovodné aktivity.
 
Součástí života ve Scholastice jsou návštěvy výstav, významných uměleckých počinů, performancí a dalších událostí, jak v Praze a ostatních českých městech, tak i v zahraničí. Do Scholastiky přijíždí na pozvání zakladatelů školy výrazné umělecké osobnosti působící u nás i ve světě, jako například Prof. Jiří Přibáň z Univerzity v Cardifu, nebo známy rapper a komiksový kreslíř Vladimír 518. Škola nad rámec výuky organizuje různé workshopy a semináře, kde je možné se například naučit, jak vyrábět vlastní originální magazín. Významnou událostí pro školu jsou závěrečné klauzury studentů stejně jako den otevřených dveří, na kterém se i letos 19. září může kdokoli se Scholastikou osobně seznámit.
 
Scholastika má před sebou třetí rok své pedagogické činnosti a otevírá další kurzy v současnosti stále více oblíbených a vyhledávaných oborů – Ateliér produktového designu a cyklus přednášek Dějiny designu.
 
Studenti budou mít ve Scholastice možnost se seznámit s oborem designu od profesionálů, kteří ve svém oboru představují současnou špičku. Jde nám o předávání praktických zkušeností, které studenti budou dále rozvíjet v reálných projektech, na kterých se budou podílet i významná česká studia,“ vysvětluje otevření dvou nových oborů Ondřej Brody. 
 
Scholastika tak zahajuje spolupráci s novými pedagogy. Adam Štěch, zakladatel kreativní skupiny OKOLO a držitel ceny Czech Grand Design 2012, povede přednášky z dějin designu. Ateliér produktového designu povede mladý uznávaný český designér Jan Čapek, který je známý například svými návrhy půllitrů pro české pivovary či láhví pro Karlovarské minerální vody.
 
Jejich myšlenka mi od začátku byla velmi sympatická. Ocenil jsem jejich vizi a nasazení, se kterým se jí od prvních momentů, již před dvěma lety, snažili naplnit. Vyzkoušeli jsme si spolupráci již při loňském, krátkém workshopu a došli jsme k přesvědčení, že na to, jak se mají mladí lidé vzdělávat, máme stejný pohled,“ říká ke spoluprácise Scholastikou designér Jan Čapek.
 
Výuka ve Scholastice probíhá formou půlročních kurzů. Studenti prochází vstupním výběrovým řízením a v rámci výuky formou dialogu student-žák rozvíjí své schopnosti a získávají nové zkušenosti, které uplatní v závěrečných ročníkových pracích.
 
Scholastika sídlí v charismatické budově bývalých Elektrických podniků v Praze-Bubenči. I ta sama o sobě podtrhává myšlenku soukromé školy, která má ambice získat akreditaci Ministerstva školství a stát se tak vedle ostatních uměleckých škol novou relevantní platformou vzdělávání v oblasti současného designu a umění.
 
Více informací o SCHOLASTICE a jejích činnostech naleznete na www.scholastika.cz nebo na Facebooku https://www.facebook.com/Scholastik?fref=ts


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.