Share |

Nový dokument Heleny Třeštíkové o Lídě Baarové v kinech. Zhlédnout ho můžete legálně také na internetu.

Snímek Zkáza krásou, který vypráví příběh života herečky Lídy Baarové, dnes do kin uvádí distribuční společnost Aerofilms. Dramatický osud ženy, která se ve své době stýkala s nejmocnějšími muži Evropy, můžou diváci také legálně zhlédnout na internetu, a to prostřednictvím portálu Aerovod.
 
„Přestože česká kina projevila o dokument Zkáza krásou velký zájem, rozhodli jsme se po dohodě s producenty umožnit i těm, kteří se o film zajímají, ale nemají možnost se do kina na film vypravit, zhlédnout jej legálně na internetu. Věříme, že tím v aktuální vlně zájmu o osud Lídy Baarové uděláme radost mnoha divákům,“ říká Ivo Andrle z distribuční společnosti Aerofilms. Zkázu krásou je možné za poplatek 60 Kč zhlédnout v rozlišení HD na portálu Aerovod, který ve svém katalogu nabízí přes devadesát snímků. Podívejte se na trailer k filmu na tomto odkazu.  
 
 
Žena, které ležel svět u nohou
Lída Baarová. Herečka, pro kterou byla její krása největším darem i prokletím zároveň. Mladá a atraktivní dívka se rychle stala největší československou filmovou hvězdou a dokázala si podmanit i nejobávanější muže své doby. Vztah s ministrem říšské propagandy Josephem Goebbelsem z ní však obratem učinil národního nepřítele a symbol kolaborantství. Dokumentaristka Helena Třeštíková se s Baarovou setkala v jejím zahraničním exilu. Na sklonku hereččina života natočila otevřenou zpověď kdysi milované a následně zatracované hvězdy na pozadí unikátních materiálů z několika evropských filmových archivů i ukázek slavných rolí Lídy Baarové. Příběh sebedestruktivní lovestory s proporcemi antické tragédie je fatálně spjat s evropskými dějinami a ukazuje mimořádně upřímný portrét ženy, jíž na vrcholu kariéry ležel svět u nohou. O to monumentálnější byl pak její pád do zapomnění a samoty.
 
Byla na špatném místě ve špatnou chvíli
„Myslím, že ona byla jednou z prvních obětí chybné sebeinterpretace. Najednou totiž začala sama sebe vnímat jako nějakou nedotknutelnou bohyni. Navíc byla v té době strašně mladá a nezralá. A že tu slávu nezvládla? Nebyla smířená sama se sebou. Nebyla ani pokorná. Byla na špatném místě ve špatnou chvíli. Také se jí to, že se zapletla s chlapem, který dělal hrozné věci, mnohokrát vrátilo. Sama to vysvětlovala tak, že to byl mocný a okouzlující muž s velkým charismatem,“ říká režisérka Helena Třeštíková o Lídě Baarové. „Za to natáčení se tam tak vystřídaly všechny nálady, co si lze představit. Od absolutní deprese po docela příjemný stav, kdy se paní Lída rozmluvila. Byla jsem poučena, že na Goebbelse se vůbec nemám ptát, že to nesnáší a že mě vyhodí. To mi řekli její přátelé. Zeptala jsem se jí až poslední den,“ doplňuje Třeštíková o natáčení dokumentu, které proběhlo v Baarové salzburském exilu v roce 1995.
 
ZKÁZA KRÁSOU
Česká republika, 2015 | 94 minut
Režie: Helena Třeštíková, Jakub Hejna
Scénář: Helena Třeštíková
Střih:  Jakub Hejna
Kamera: Martin Kubala, Jan Malíř, Jiří Chod, Jaromír Nekuda
Zvuk: Richard Müller
Hudba: Tadeáš Verčák
Vystupují: Lída Baarová a další...
Producent: Produkce Třeštíková s.r.o
Koproducent: Česká televize
 
Distribuce ČR: Aerofilms, s.r.o.
Bližší informace o filmu najdete na www.aerofilms.cz/zkazakrasou

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.