Share |

Nový český film DonT Stop v červnu v kinech

foto: distributor filmu

Je vám osmnáct, něco vás nesnesitelně štve a chcete to ze sebe dostat ven... Pamatujete ten pocit? Nebo jej prožíváte právě teď? Dva teenageři Miki a Dejvid se rozhodli k vlastní vzpouře proti autoritám a normám. Vzali elektrické kytary, vyčesali číra a přestali brát ohled na svoje okolí. No Future se stalo jejich heslem, prožili nejrychlejší rok života, bez přemýšlení o zítřku a důsledcích svých rozhodnutí...

Nový český film DonT Stop režiséra a zároveň autora scénáře, Richarda Řeřichy, vrátí diváky do Československa roku 1983, jeho sdělení je však univerzální. „Princip problémů se opakuje. Děti budou jednou rodiče. Revolta mládí proti autoritám, proti společenským normám, proti odpovědnosti a povinnostem dospělosti, hledání vlastních vzorů a hodnot se bude opakovat věčně. Tvoří tu nezbytnou přímočarou hybnou sílu, která udává další směr vývoje každého člověka,“ říká Richard Řeřicha.

Představitele hlavních rolí Mikiho a Dejvida, spolužáků, kteří si splní sen a dospělým i době navzdory založí punkovou kapelu, tvůrci našli v sedm měsíců trvajících castinzích mezi více než stovkou adeptů. Richard Řeřicha dodává: „Hlavní kritéria, kromě hereckých schopností, byla vizáž, hudební cit a jistý osobní styl nebo lépe šarm. Záměrně jsme hledali méně známé tváře, které by nevedly diváka ke škatulkování.“ Patrik Děrgel (Miki) a Lukáš Reichel (Dejvid) jejich představy dokonale naplnili. „Se zpěvem jsem neměl žádné větší problémy. On taky punkový zpěv není nijak zvlášť náročný na nějakou techniku nebo tak něco. Člověk musí umět řvát a vydržet řvát, i když si myslí, že už to nejde. Pak to je teprve ten správný punkový hlasový začátek pro zpěv. S kytarou to bylo horší, tu jsem do té doby nedržel v ruce a tak musel nastoupit náš nejlepší punkový trenér. Ve skoro půlročním rychlokurzu mě musel naučit, co jsou to struny, kombo, kabel a na závěr, co je to mít kytaru zavěšenou nízko u kolen. Myslím, že se mu to povedlo. Udělal z nás dost dobrou punkovou partu,“ vzpomíná Patrik Děrgel, student činoherního herectví na Divadelní akademii múzických umění v Praze, který v současné době natáčí třídílné drama Hořící keř o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnovém ČSSR s renomovanou polskou režisérkou Agnieszkou Hollandovou.

Vedle Patrika Děrgela a Lukáše Reichla se v rolích členů kapely Emile Buisson objeví Jiří Kocman, Jakub Zedníček a Oliver Cox. Ve filmu dále hrají Viola Černodrinská, Kristina Svarinská, Jiří Štrébl, Klára Trojanová, Stanislava Jachnická a další čeští i slovenští herci.

Premiéra se koná 14. června.

 www.facebook.com/DontStop.film


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.