Share |

Novoretro jde proti šedi v interiérech

foto novoretro

Novoretro je brněnský obchod s retro a repasovaným nábytkem a doplňky.
Nabízí i "upgradované" věci, třeba stolky s autorskými malbami. Mají kamenný obchod i eshop, kromě toho zařizují na zakázku celé interiéry. Ptali jsme se Dana Petra, jednoho z majitelů, jak to dělají.
 
Odkdy Novoretro funguje? Jak jste se rozhodli udělat zrovna takový typ obchodu?
Novoretro v současné podobě funguje tři roky. Před tím jsme nesouvisle věci sbírali asi 10 let. Vlastní obchod vznikl poměrně nenásilně, když jsme při rekonstrukci vlastního bytu použili k jeho zařízení starý nábytek, světla a vypínače. Spoustě známým, hlavně z řad architektů, se věci líbily a projevili o ně zájem do svých realizací. Když zájem neopadal, rozhodli jsme se část věcí z bytu prodat a začít provozovat obchod. Současně nás bavila představa, že sami nebudeme mít na věky jeden nábytek, ale budeme ho moct v bytě měnit a tím neustrnout v jednom stylu. 
 
Kolik vás je a čím jste se zabývali dřív, případně co děláte kromě Novoretra?
Základně se okolo Novoretra pohybují čtyři lidé. Každý z nich se mu věnuje s různou intenzitou. Já a Petra Lázničková se napůl věnujeme práci zahradních architektů a napůl Novoretru. Práce s prostorem, kompozicí a barvami je u obou prací obdobná. Obě práce se navzájem doplňují a jejich střídáním získáváme patřičný odstup. Navíc nám peníze z Novoretra umožňují nebrat všechny zakázky týkající se zahrad neb nejsme finančně závislí jen na nich. 
Novoretro jsou: 
Dan Petr: 39 let - výběr, produkce, styling – původní souběžná profese zahradní architekt
André: 34 let - art repas, volná tvorba – malíř
Petra Lázničková: 30 let - product photo, styling – zahradní architektka
Alena Petrová: 34 let - web, shop – původně ekonomka 
Externí, ale velmi důležitý je náš dvorní grafik 
Radek Mauer/DNT2: tvůrce webu, grafiky, videí a příležitostný fotograf
 
 
Co je na takovémhle podnikání nejtěžší, a co nejhezčí?
Nejtěžší je nekoupit každou věc, která se vám líbí, protože pak máte plné sklady nepotřebného haraburdí:)
Nejhezčí je vidět, když z věci, která na začátku vypadá jako vrak, vykouzlíte funkční objekt, který dobře vypadá a vy máte pocit, že to všechno má tak nějak smysl.
 
 
Kde berete věci k repasi? Je to pro vás zábavný lov?
Věci nakupujeme po bazarech, na internetu, v aukcích i přímo výkupem z bytů. Lov nás stále těší hlavně z toho důvodu, že ještě i po těch letech nacházíme věci, které jsme před tím nikdy neviděli, nebo objevíme věci, které známe jen z dobových obrázků.
 
 
 
Nabízíte nábytek jak jen "jemně" repasovaný, tak i výrazněji upravený - třeba velmi zajímavě vypadající pomalované stolky. Jak vznikají?
Rozsah oprav nevychází nutně z našich uměleckých ambicí, ale naopak z opotřebovanosti vlastní věci. Většinou tímhle stylem zpracováváme nábytek, který by byl jinak nepoužitelný. Je rozbitý má zničenou nebo strhanou dýhu apod., ale přesto je pořád tvarově zajímavý. Tak vznikla naše první sada Halabala vs., kdy jsme v rámci akce Novoretro open door nechali naše kamarády v reálném čase zpracovat stoky ´krab´ Jindřicha Halabaly.
Vzhledem k tomu, že se všechny poté prodaly, řekli jsme si, že v tom budeme pokračovat, a tím vznikla celá sada originálních pomalovaných a upravených věcí. Oslovováni nejsou jen malíři, ale i grafici nebo lidé, kteří dělají jiné zajímavé věci. Nejde nutně o známá jména, ale třeba jen lidi, jejichž práce se nám líbí. Část věcí děláme i sami a tím ukazujeme ostatním, že to můžou udělat taky.
Spousta lidí dělá poměrně zajímavou kreativní práci a přitom jejich byty jsou naprosto konfekční. Dost dobře to nechápu – doma je přece možné vše, jakákoli kombinace – byt by měl nějak charakterizovat svého obyvatele a ne být jen snůškou nakoupených a poskládaných věcí. Víc zkrátka věnujeme čas tomu, v čem chodíme nebo jezdíme po venku, než tomu co nás denně obklopuje doma.  
 
A jak probíhají ty řekněme standardnější úpravy typu "přečalounit sesli"? Máte stále dodavatele takových služeb?
Věci si repasujeme sami ve své dílně, které šéfuje André. Máme pochopitelně okruh dalších lidí, kteří pro nás dělají věci, jež nejsme sami schopni udělat, ale 80% vyrábíme sami.
 
 
Kromě prodeje nábytku a doplňků jednotlivým zájemcům zařizujete i celé interiéry. Pro koho jste pracovali?
Momentálně máme za sebou několik realizací soukromých bytů, kavárnu, bar, restauraci a dodávali jsme část věcí do kadeřnictví, květinářství apod. Zkusili jsme zařídit retro nábytkem i zahradu a tím propojit naše dva světy. V rámci realizací se neorientujeme pouze na staré věci, ale snažíme se o kombinaci se soudobou produkcí. Řešíme dispozici, osvětlení, zkrátka celé prostorové uspořádaní a teprve v rámci toho umísťujeme jednotlivé kusy.
 
Na které vaše projekty/zakázky jste nejvíc pyšní?
Myslím, že nejvíc pyšní jsme na svoje vlastní bydlení, protože tam jsme měli nejvolnější ruku a současně vidíme, že se v našich věcech příjemně bydlí a fungují. Prostě věci reálně testujete a neberete je jako jednotlivosti, ale máte pocit, že vytváříte z mixu věcí vlastní styl.
 
Co byste poradili někomu, kdo na půdě najde třeba fajn židli, ale je trochu rozbitá...?
Aby, pokud se mu líbí, ji věnoval čas. Bude mít originální kus, ke kterému pokud si ho sám opraví získá osobní vztah. Stejně jako, když si vypěstujete vlastní zeleninu. Tak nějak jinak to chutná.
 
Setkáváte se i s negativními reakcemi typu "tohle se nám válí na chalupě a oni za to chtějí xxx korun"? Co na ně máte za odpověď? 
V poslední době čím dál méně, ale samozřejmě ano. Odpověď na to je velmi jednoduchá, i když ne moc romantická. 
Okolo 80% procent věcí, které prodáváme, jsou zrenovované a rozhodně nejsou ve stavu, v jakém je najdete na půdě. Dost lidí je upřímně překvapeno, když věci v reálu vidí. Věcí pouze nepřekupujeme, ale musíme je najít, zaplatit, dopravit k nám a opravit. Přitom oprava mnohdy trvá desítky hodin a věc je při ní rozložená na jednotlivé díly, celá očištěná na dřevo a znovu složena s provedenou novou povrchovou úpravou.
Dále se do ceny promítá nájem za dílnu a sklad, ceny za energie a materiál použitý k opravě. Pak musíte věc nafotit, fotky připravit pro web a pak teprve věc vidí člověk na netu. Pokud vám přesto přijde věc drahá, je jen na vás, aby jste si tohle kolečko zkusili sami a zjistili, kolik času a peněz vám zabere, když věc uděláte sami. Platíte zkrátka za čas, který za vás věci někdo věnoval. Sami musíte zvážit, jestli to je nebo není adekvátní - a dost lidí to za adekvátní považuje.
 
 
 
O čem v rámci Novoretro sníte?
Našim snem je v budoucnu otevřít nějaký větší prostor, obchod s nábytkem, kavárnou, barem, vinotékou, kadeřnictvím, květinářstvím, obchodem s oblečením, knihkupectvím apod. Prostě concept store – prostor, který běžně v zahraničí funguje, ale u nás chybí.
Dále samozřejmě zařizovat další interiéry třeba většího rozsahu typu hostel, kde děláte více typů prostorů a tak nějak se očekává, že věci budou divočejší...
 
www.novoretro.net
www.facebook.com/novoretro
www.zahradni-architekti.cz

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.