Share |

Nová scéna dnes zahajuje sezónu - s ocelovým tanečníkem

pozvánka

Nová scéna ND zahajuje sezonu 2012/13 tradičně na piazzetě ND a s jedinečným programem. Návštěvníky čeká choreografie s robotem, hudební happening s metronomy nebo vernisáž nové světelné instalace. Zahájení proběhne v neděli 2. 9. 2012 a vstup na všechny akce je zdarma.

Piazzeta Národního divadla opět ožije netradičními outdoorovými happeningy. Dvě jedinečné a technicky mimořádně náročné performance předvede skupina DekkaDancers, složená z členů Baletu ND. Pro Zahájení nové sezony speciálně vytvořená tanečně – technologická performance Pakkáž je příběhem dětí ulice s lehce frankensteinovskou příchutí. Na pomoc divadelní revoluci si pakáž přivolá tajemného hosta, geniálního tanečníka se svaly z oceli a šrouby v kloubech, neoficiálního nositele titulu Nejpřesnější zvedač světa, známého jen pod označením IRB 6600. Dokáže pakáž využít jeho nadlidské síly pro svou revoluci? Jaké touhy a cíle pohání dokonalého tanečníka? Udrží se pakáž na lešení, a udrží IRB na uzdě?

Představení Pakkáž se hraje pouze dvakrát, 2. 9. na piazzetě ND od 17:00 a 21:30. Vstup zdarma.

„Novou sezonu se na piazzetě ND vždy snažíme zahajovat ojedinělým a vizuálně ambiciózním site-specific projektem, který návštěvníci mohou vidět pouze zde. Po laserovém mappingu fasády Nové scény v minulých letech nás letos na piazzetě čeká instalace téměř dvoutunového přístroje. Po letní Fiestě Nové scény pokračujeme i nadále v oživování tohoto unikátního divadelního náměstí, kterým denně projde na 5000 lidí,“ říká Štěpán Kubišta, ředitel Nové scény.

Ve 20:00 zatiká na piazzetě ND 100 metronomů skladbu Györgye Ligetiho. Hudební happening Orchestru Berg bude malou ochutnávkou inscenace timINg, koncertu pro osm tanečníků, dva sólisty, orchestr a video, který na Nové scéně ND znovu uvedeme ve dvou exkluzivních reprízách 18. a 19. září 2012. K představení se budou konat komentované prohlídky budovou, po zakoupení vstupenky pro diváky zdarma v českém nebo anglickém jazyce.¨

Až metronomy utichnou, dostane prostor světlo. Instalace Světlo na zemi je složená z dvanácti prosvícených skleněných dlaždic, které budou od 2. září po setmění provázet noční kolemjdoucí piazzetou ND. Nové skleněné dlaždice dlouhodobě vnesou světlo do stávajícího jednolitého žulového povrchu piazzety ND. Rozsvěcovat se budou vždy po setmění. Vernisáž s úvodním slovem architekta Pavla Kupky, autora piazzety ND, završuje program slavnostního zahájení divadelní sezony 2012/13.
Při slavnostním zahájení se rovněž symbolicky rozloučíme s Plísní Nové scény, stupňovitou stavbou z lešení, kterou jako tradiční letní instalaci na piazzetu ND navrhli architekti z Atelieru SAD.

www.novascena.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.