Share |

Nová řada snubních prstenů Kadaník Rings čerpá z kyberpunku

foto: Michal Kadaník

Český designér a šperkař Michal Kadaník se ve své nové kolekci snubních prstenů inspiroval prostředím science fiction. Do tvarosloví umělecké kolekce Cyberpunk se promítá fantaskní svět blízké budoucnosti a hi-tech. Inovativní je i samotný způsob výroby. Všechny prsteny vznikají přímým 3D tiskem z nerez oceli nebo titanu přímo na míru klienta. /GALERIE/
 
Chtěl jsem navrhnout atypické prsteny pro lidi, kteří chtějí výběrem šperku vybočit z řady a neberou zas až tak vážně zajeté svatební tradice. Do své nové kolekce jsem promítl nálady a motivy kyberpunkových filmů a knih, sám jsem jejich velkým fanouškem. Prsteny jsem proto také pojmenoval po kyber postavách kultovních filmů – Blade Runner, Neo, Trinity nebo Tron,“ říká o kolekci Cyberpunk její autor Michal Kadaník.  
 
Prsteny vznikají přímým 3D tiskem tzv. sintrováním neboli spékáním ocelového či titanového prachu pomocí laserového paprsku. Strojový vzhled jim dodává samotný tisk, šperky je třeba následně jen povrchově upravit. Všechny prsteny šperkař tvoří po osobní konzultaci s klientem – dají se kombinovat jejich motivy, některé vzory je možné také leštit nebo barevně upravit. Cena páru vyrobeného z oceli začíná na 15 000 korunách, titanové provedení vyjde na 20 000 korun.    
 
3D tisk je nesmírně zajímavá technologie, která umožňuje spojování a prolínání různých kovů. Uvažuju proto o tom, že ji v budoucnu zkombinuji s tradičními metodami a šperky budu zdobit zlatem a drahými kameny,“ dodává Kadaník.  
 
Kolekci Cyberpunk bude Michal Kadaník, společně se svými dalšími kolekcemi zásnubních a snubních prstenů, prezentovat na mezinárodní designérské přehlídce Prague Design Week 2017 (10. až 16. 4. 2017) v Tančícím domě v Praze.
 
O Kadaník Rings
První šperk, přívěsek pro mámu, vyrobil Michal Kadaník v 16 letech, krátce na to přišel první prsten. Pod vedením zlatníka Leoše Lambeitla se naučil poctivému řemeslu a od roku 2005 tvoří pod vlastní značkou Kadaník Rings. Kromě různých typů autorských šperků se Michal zaměřuje především na design a tvorbu zásnubních a snubních prstenů. Je držitelem několika ocenění v oborové soutěži Šperk roku, pravidelně se prezentuje na designérských přehlídkách.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.