Share |

Nigerijské bobistky pojedou na olympiádu

K jednomu z největších příběhů únorových zimních olympijských her v Pchjongčchangu mají nakročeno reprezentantky Nigérie. Seun Adigun, Akuoma Omeoga a Ngozi Onwumere jsou členky prvního afrického bobového týmu, který bude závodit pod pěti kruhy.
 
Zajímavou zápletku celému příběhu dodává fakt, že historický zápis Nigerijek připadne na třicetileté výročí od slavného debutu jamajských bobistů na olympijských hrách 1988 v Calgary, podle něhož později vznikl kultovní film Kokosy na sněhu.
Nigérie pravidelně vysílá své sportovce na letní olympiády, například v minulém roce v Riu její fotbalisté dosáhli na bronzové medaile. Na druhou stranu žádný její sportovec, což vzhledem k tropickému podnebí země nikterak nepřekvapí, se nikdy nezúčastnil zimní olympiády.
Po únoru to už však platit nebude.
 
Reprezentovat Nigérii v soutěži dvojbobu napadlo před dvěma lety současnou pilotku týmu Seun Adigunovou, jež se dříve se věnovala atletice. V roce 2012 dokonce startovala pod nigérijskou vlajkou na olympijských hrách v Londýně v běhu na 100 metrů překážek. Kvůli ztrátě motivace se ale zanedlouho poté rozhodla pověsit běžecké tretry na hřebík a hledat novou výzvu. Našla ji v jízdě na bobech. Nebezpečný sport poznala díky americké reprezentaci, v níž si ovšem nedokázala vybojovat trvalé místo. S nápadem vytvořit vlastní tým tak oslovila jiné dvě bývalé sprinterky, které se stejně jako ona narodily a trvale žijí ve Spojených státech, kam se z Nigérie emigrovali jejich rodiče.
 
Jelikož hledání nového domova v cizí zemi spojuje rodinnou minulost celé trojice, ovlivnilo vymýšlení názvu pro dvojbob. Stroj zdobí výstižní nápis "The Mayflower".
Troufalou snahu bobistek od začátku podporovala veřejnost, v crowdfundingové sbírce jim přispěla 150 tisíci dolary (přibližně 3,3 miliony korun). Později navíc s nabídkou spolupráce přispěchali známí sponzoři – finanční společnost Visa a výrobce sportovního oblečení Under Armour.
Zabezpečení kvalitních tréninkových podmínek umožnilo rychlý výkonnostní progres, který vyvrcholil na konci listopadu. Odměnou za dvouleté úsilí bylo splnění kvalifikačního limitu pro olympiádu v Jižní Koreji. "Nic mě nemůže činit pyšnější než skutečnost, že aspoň malým dílem přispívám k rozvoji zimních sportů v Nigérii. Naším cílem je pokusit se o co nejlepší možnou reprezentaci Afriky na zimních olympijských hrách," prozradila pro sportovní kanál ESPN Adigunová, kterou v dvojbobu v pozici brzdařky nejčastěji doplňuje Omeoga.  
 
Adigun říká, že pro mnoho lidí v Nigérii je jízda na bobech velkou neznámou: "Pocházíme z kontinentu, kde většina populace netuší zhola nic o existenci sportu, při němž se řítíte ledovým koridorem rychlostí 140 kilometrů za hodinu. Stejně nám ale neskutečně fandí a stojí za námi."
Nigerijské bobistky odcestují do Pchjongčchangu s pozitivní energií, jakou ukázaly v populární americké talk show moderátorky Ellen DeGeneres, a rovněž s ambicemi konkurovat nejlepším. Pokud by uspěly, zajistily by si místo mezi olympijskými legendami.
 
ilustrace:
By  By  Rei-artur  pt  en  Rei-artur blog  - Original by User:Vardion, Image:A large blank world map with oceans marked in blue.svg, CC BY-SA 3.0, Link
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.