Share |

Neviditelný muž je k vidění v Paříži

Hide in the City - 2010  Supermarket II
Courtesy Liu Bolin/Galerie Paris-Beijing

 

„Neviditelný muž“ Liu Bolin vystavuje své fotografie v Paříži. Když se umělec vtělí do svého díla, boří se hranice mezi realitou skutečnou a realitou představovanou. I tím se mimo jiné Liu Bolin zabývá ve své práci.

Když v roce 2005 čínské autority rozhodly o destrukci umělecké vesnice v Beijingu, kde měl toho času Liu Bolin svůj ateliér, rozhodl se několik hodin pózovat před zbořenou budovou. Asistenti mu namalovali na tělo přesnou obdobu toho prostředí a nechal se takto, vkládaný do pozadí, vyfotit. Tím to všechno začalo.

Od té doby rozšiřoval Liu Bolin tuto myšlenku a začal se nechat podobně namalovat a fotit v nejrůznějších situacích a prostředích. Takto zmizí čínský umělec v britské telefonní budce, v kopečku shromážděného černého uhlí, v regálech barevných sodovek a džusů apod.

Sám přiznává, že jednou z jeho životných otázek je hledání svého místa ve společnosti. Ale svými fotkami nám zároveň připomíná, se svíravou účinností, jak moc jsme součástí našeho prostředí, ba i jak moc jde o komunikaci mezi nim a námi – takový vztah může být příjemný, nebo odpudivý. Ale neunikneme mu.

Fotky Liu Bolina jsou k vidění do 12. dubna v galerii Paris-Beijing, 54 rue du Vertbois, 75 003 Paris.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.