Share |

Největší klišé o Paříži jsou pravda!

foto autorka

 
Jestli jste tam ještě nebyli, třeba uvítáte následujících pár informací. Pokud byli, stejně se na ně koukněte.
 
Tak především – PAŘÍŽ JE ROMANTICKÁ. Všude zeleň, staré domy, zákoutí a malé uličky, nádhera. Alespoň co se „staré“ Paříže týče, nenarážíte na obrovská nákupní centra, hypermarkety apod.; krámky jsou malé, vyzdobené a útulné. Pekařství, sýrárny, prodejny vína a koneckonců i čínská bistra vypadají skvěle.
 
PAŘÍŽ JE ŠPINAVÁ. V barech a restauracích se uvnitř nekouří, zato venku na zahrádkách ano a to tím stylem, že se vše hází na zem. Zarážely nás věčné potůčky vody kolem obrubníků chodníků, které odplavovaly různý odpad. Nemáš to kam vyhodit, hoď to prostě na zem, ono se to spláchne.
 
PAŘÍŽANI JSOU KRÁSNÍ. I ti starší mají vlasy a zuby a nemají pupky. Uvidíte-li někoho v kšandách a s přehazovačkou, vsaďte boty, že jste potkali krajana.
 
PAŘÍŽ JE PLNÁ TURISTŮ. Každý den, po celý rok. Nesnažte se vidět nějakou památku zevnitř, pokud si nekoupíte lístek předem přes internet nebo nerochníte blahem, když stojíte několik hodin ve frontě. Vemte si na to radši speciální dovolenou a jděte někam na kafe.
 
PAŘÍŽ JE LAHODNÁ. Těžko se odolává vůni z pekáren, kde na vás mrkají čerstvé kiše, nebo zeleninám s obřími rajčaty a artyčoky, kavárnám s dobrým kafem a vínem a restauracím se šneky a žabími stehýnky. Neprohloupíte! Vtipný pohled je na zahrádky, které rovnají židličky za sebou do řad jako v kině, takže všichni sedí čelem do ulice a koukají nalevo napravo, pěkně jako na tenise.
 
Sečteno, podtrženo – vidět Paříž a zemřít? Ne. Tedy ano, ale ne po první návštěvě, protože PAŘÍŽ JE NÁVYKOVÁ a nikdy jí nebudete mít dost.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.