Share |

Nejslavnější "záporácké" vesmírné lodě

Nostromo

Každý padouch ve vesmíru potřebuje svou vesmírnou loď. Ty se tak často stávají stejně ikonickými, jako jejich majitelé . Vydejte se na cestu do vesmíru za objevením těch nejslavnějších.
1. Death Star
Odkud přiletěla: Star Wars série
Co by to bylo za žebříček symbolických vesmírných lodí, kdyby v něm chyběla Death Star. Umělá hvězda se schopností zničit celé planety pomocí mocného laseru. Ve filmu, tento démonický projekt vedený samotným Darth Vaderem, moc úspěšný nebyl, ale i tak se stačil zapsat do dějin kinematografie, stejně tak jako do myslí fanoušků.
2. Imperial Star Destroyer
Odkud přiletěla: Star Wars série
Další loď z universa Star Wars. Trojúhelníkovitý tvar téhle lodi se stal předlohou pro mnoho dalších vesmírných lodí ze současných sci-fi filmů. Hned po Death Star je to rozhodně nejznámější dopravní prostředek ze slavné série, kterou má na svědomí režisér George Lucas. Tenhle křižník s Darthem Vaderm na palubě je pro lov povstalců jako dělaný.
3. Aphophisova Goa'uldská mateřská loď
Odkud přiletěla: Star Gate/ Hvězdná brána
V Goa'uladštině se jí říká Ha'tak a vypadá trochu, jako létající pyramida. Ona to vlastně je létající zlatá pyramida, která umí lítat rychlostí až 32 tisící násobku rychlosti světla. Jejím majitelem není nikdo menší, než úhlavní nepřítel pozemního týmu SG – 1, Aphopis. Krom toho, že na palubě vozí tisíce vojáků (takzvaných jaffů) schopných obsadit jakoukoliv planetu, umí snadno i planetu zničit pomocí mocných zbraní.
4. Borgská krychle
Odkud přiletěla: Star Trek
Borgové jsou hlavními záporáky v seriálové i filmové sérii Star Trek. Jejich hlavní loď má poněkud nezvyklý tvar, protože je to obrovská létající krychle měřící ze strany na stranu tři kilometry. Co umí? Na palubě nese paprsek, kterým dokáže zaháknout loď a tím zničit její štíty. Bezbranná loď je pak zranitelná ke zničení a nebo k napadnutí. Krom toho je ještě vybavena laserem schopným rozříznout jinou loď doslova vejpůl.
5. City Destroyer
Odkud přiletěla: Den nezávislosti
Tahle loď dala lidstvu pořádně zabrat. Nebrala si totiž servítky a zničila známé stavby po celých Spojených státech. Zkáza se nevyhnula ani Bílému domu nebo Empire State Building. To vše díky mocnému ničivému paprsku a flotile emzáckých stíhaček na palubě. Těch se na palubu vejde opravdu dost, protože tahle loď je vážně obrovská. Nakonec ale vše dobře dopadlo a alienům se útok na Zemi (opět) nepovedl.
6. Nostromo
Odkud přiletěla: Vetřelec
Pravda, tahle loď není původem létajícím domovem záporáků. Tím se ale stává ve chvíli, kdy jsou na ni zavlečeni mimozemské organizmy v podobě vetřelců. Ti na její palubě rozjedou smrtící lov na členy posádky. Z nákladní vlečné lodi se tak postupně stává hřbitov.

Foto: Sam Howzit
CC BY 2.0

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.