Share |

Nejslavnější auta z klasických sci-fi filmů

Lexus (Minority Report)

 
 
Auta budoucnosti (možná) známe již dnes. A to díky sci – fi designérům, kteří nám své představy pravidelně předkládají ve slavných filmech. Některé z nich jsou elegantní a futuristické, jiné působí jako pojízdné vraky, či masivní monstra. Poznejte nejslavnější auta z nejslavnějších sci - fi filmů.
 
1. Interceptor
Z filmu: Šílený Max (1979)
Jde vlastně o model Ford Falcon Coupe XB GT z roku 1973, který byl ale určený jen pro australský trh. Oproti originálu doznal filmový Interceptor hned několika změn. Tou nejviditelnější je umístění kompresoru Weiand 8 ½ doprostřed kapoty. Dlužno dodat, že jde jen o kosmetickou úpravu, protože kompresor nebyl nikdy funkční. Dalším „tuningem“ bylo i přidání osmi výfuků na strany vozu. I tady byly funkční pouze dva z nich. Dojem funkčnosti zbylých výfuků byl navozen vibracemi jediných funkčních. Normální Falcon navíc nebyl dodáván na trh v této ikonické, matné černé barvě.
 
2. Ferat
Film: Upír z Feratu (1981)
Ve slavném české hororu režiséra Juraje Herze jde o auto, které ze svého řidiče saje krev pomocí plynového pedálu. Ve skutečnosti jde o prototyp sportovního automobilu Škoda 110 Super Sport s motorem vzadu, který byl vyroben v roce 1971 v Kvasinách. Vůz má karosérii ze sklolaminátu a na svojí dobu bylo tohle auto ve svém designu hodně progresivní. Považte sami – šestice vyklápěcích světlometů vpředu, vyklápěcí dveře směrem nahoru a aerodynamické sportovní tvary a masivní zadní křídlo. Pro účely filmu bylo auto přetřeno na černo-červenou, přední světla byla nahrazena do dvou obdelníkových, mezi které přibyla mřížka chladiče. Dnes je tento kousek vystaven v muzeum Škody.
 
3. K.I.T.T
Film: Knight Rider (1982)
V originálním provedení je to Pontiac Firebird TransAm z roku 1982. Jenomže K.I.T.T není žádné obyčejné auto. Jde totiž o inteligentní stroj přizpůsobený k lovení zločinců a ochraně lidských životů. K.I.T.T dokonce mluví a sám uvažuje. Umí navíc skákat přes překážky a sám se dokonce i řídit! Pokud ale není zapnutý autopilot, tak jeho řidičem není nikdo jiný, než Michael Knight v podání ikonického Davida Hasselhoffa. Nejviditelnějších změn tohle auto doznalo v interiéru, kde se to čudlíky a diodkami jenom hemží. Navíc tu chybí volant, auto se ovládá pomocí kniplu. Zvenku jde o naleštěný bourák s futuristickým světýlkem nad maskou chladiče.
 
4. M-577
Film: Vetřelci (1986)
Tenhle obrněný stroj slouží ve filmu jako bojové vozidlo americké námořní pěchoty. Ve skutečnosti se jedná o popojížděč letadel po ranveji. Tvůrcům filmu se jeho původní určení podařilo dokonale zamaskovat. Auto je ve filmu těžce opancéřováno a vyzbrojeno. Vybaveno je hned čtyřmi kanóny a vejde se do něj 15 mariňáků. Jedná se o poměrně vizionářské vozidlo, protože podobná bojová vozidla dnes skutečně můžeme na bojištích vidět. A to se týká hlavně použité techniky. Už v roce 1986 tedy tvůrci tušili, že omezený výhled řidičů se bude kompenzovat pomocí kamer a displejů v kabině řidiče.
 
5. DeLorean DMC-12
Film: Návrat do budoucnosti (1985), Návrat do budoucnosti II (1989), Návrat do budoucnosti III (1990)
U zákazníku model DeLorean DMC-12 z roku 1981 příliš neuspěl, přesto se stal ikonou. Jak je to možné? To díky filmové sérii Návrat do budoucnosti, kde dokonce sloužil jako stroj času! Na jeho palubě byl totiž umístěn tzv. Proudový kapacitátor. V reálném životě ale DeLorean lavíroval nad propastí od samého počátku. Auto samotné špatné nebylo, mělo spousta odvážných sportovních a projekčních prvků (výklopné dveře a karosérii z nerezu). Pro komerční úspěch to ale nestačilo. Nakonec se ho vyrobilo jen 8583 kusů a automobilka byla nucena v roce 1982 vyhlásit bankrot. Do dnešních dnů křižuje silnice po celém světě okolo 6 tisíc kusů, které jsou stále v provozu.
 
6. Land Rover City Cab
Film: Soudce Dredd (1995)
Původně se jedná o obyčejný vojenský náklaďák, vyvíjený pro potřeby britské armády. Pro film Soudce Dredd se ale designérům podařilo přetvořit jeho hranatý design do nadčasové podoby městského taxíku, který stále ohromuje. S tímto faceliftem bylo celkově přímo v továrně Land Rover vyrobeno 33 takových strojů, a některé se zachovaly až do dnešních dnů. Dají se dokonce koupit! Film samotný se odehrává v roce 2139 a Land Rover je v té době jedinou fungující automobilkou. To jen tak na vysvětlenou, proč zrovna Land Rover.
 
7. Lexus 2054
Film: Minority Report (2002)
Tento automobil si u Lexusu objednal samotný režisér filmu Minority Report – Steven Spielberg. Zadaní znělo následovně. Vyrobit takový koncept auta, které by reálně mohlo jezdit po silnicích  v roce 2054, kdy se děj filmu odehrává. Dlužno dodat, že v Lexusu se svého úkolu zhostili na jedničku. Auto dokáže samo řídit, má zvýšenou odolnost proti nárazu, pohání ho palivové články a do toho všeho je vybaveno biometrickými bezpečnostními prvky proti krádeži. Lexus zaplatil za možnost filmové reklamy filmovému studiu na 5 milionů dolarů.
 
8. Auto: Audi RSQ
Film: Já, robot (2004)
Podobný příběh, jako u Lexuse 2054. Koncept filmového Audi měl odpovídat reálné představě o tom, jaká auto budou jezdit po silnicích v roce 2035. A skutečně tu Audi svou podobu nezapře. Jeho přední maska je tu snadno rozpoznatelná, což byl záměr designérů od samého počátku. Největším vizionářským prvkem je absence kol a jejich nahrazení jakýmisi koulemi, po kterých auto roluje do všech stran.
 
9. Batmobile
Film: Batman začíná (2005), Temný rytíř (2008),  Temný rytíř povstal (2012)
Kříženec Lamborghini a tanku. Tak má vypadat Batmobil z nejnovější trilogie režiséra Chritophera Nolana. Ve filmech ale označení Batmobil nezazní ani jednou. Je tu totiž nazýván Tumbler. Batman tohle auto vybavil dostatečnou silou a pancéřováním, že prorazí i betonovou zeď bez většího škrábance. Pro potřeby natáčení bylo vyrobeno celkově šest kusů a některé z nich jsou skutečně pojízdné. Vyrobit tento nejnovější Batmobil zabralo designérům devět měsíců a vývoj si vyžádal několik milionů dolarů.
 
10. Optimus Prime
Film: Transformers (2007), Transformers - Pomsta poražených (2009), Transformers 3 (2011)
Peterbilt Model-379 budí respekt na první pohled. Právě proto si ho vybrali tvůrci série Transformers, jako vůdce Autobotů – Optima Prima, v jeho nerobotické podobě. Klasický americký tahač ale vyvolal u fanoušků Transformers lehkou nelibost, protože v původním komiksu je Optimus kamionem „bez čumáku“, případně hasičským autem. Filmaři se ale rozhodli pro přidání čumáku kvůli optickému zvětšení tohoto kladného robota.

foto:

By Ice Man from France (Lexus's Future) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.