Share |

Nejnavštěvovanější místa naší republiky

Agentura CzechTourism sestavila žebříček turistických cílů, které přivítaly za poslední rok nejvíc návštěvníků. Jak to dopadlo?
Nejnavštěvovanějším turistickým cílem byl tradičně Pražský hrad, kam zavítalo celkem 1,9 milionu návštěvníků. Druhé místo obsadila lanová dráha na Petřín (1,5 milionu návštěvníků), na třetí příčce skončila s 1,3 miliony návštěvníků pražská ZOO. 
„Česká republika má mnoho zajímavých míst, které se stávají lákadlem turistů z celého světa, a zájem o tyto turistické cíle stále roste. Celá naše země, tedy zdaleka ne jen Praha, je atraktivní destinací, která má návštěvníkům co nabídnout,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
Mezi nejnavštěvovanější turistické cíle se zařadila i ostravská Dolní oblast Vítkovic, akvapark AquaPalace, či pivovary a expozice Plzeňského Prazdroje. 
„Čtyři turistické cíle z první desítky jsou reprezentanty technických památek a potvrzují tak jejich silnou pozici v cestovním ruchu,“ uvedla ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková. Agentura proto letos poprvé do žebříčku zahrnula i další technické atraktivity, jako je například přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně. Celkově je ale žebříček velmi rozmanitý a nalezneme v něm širokou škálu cílů z celé ČR.
Žebříček nejnavštěvovanějších turistických cílů má co do srovnání různých objektů jistá omezení daná metodikou, přesto je především z hlediska své diverzity významným dokladem o pestré nabídce České republiky v cestovním ruchu,“ uvedla Markéta Vogelová, ředitelka Institutu turismu v agentuře CzechTourism.
 
Právě na standardizaci metodiky měření návštěvnosti agentura v posledních letech pracuje. Různí provozovatelé totiž používají různé metody počítání návštěvníků a někteří poskytují data i za několik objektů dohromady. „Zcela sjednotit způsob počítání návštěvnosti je při takovém počtu provozovatelů absolutně nereálné. Snažíme se ale získat od provozovatelů podrobnější informace o tom, co všechno jimi reportované číslo zahrnuje a ty pak poskytnout konečným uživatelům.“ doplnila Vogelová.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.