Share |

Nejméně spokojeni se svým životním stylem jsou lidé v Praze

Třetina Čechů je nespokojená se svým životním stylem. Na vině je především stres a nedostatek pohybu. V celorepublikovém srovnání jsou nejméně spokojeni lidé v Praze, nejvíce na jižní Moravě. Vyplývá to z červnového průzkumu Svazu výrobců nealkoholických nápojů na vzorku 500 respondentů. Podle předního českého internisty prof. MUDr. Richarda Češky, CSc., je důležité se hýbat alespoň trochu každý den.
 
"Pokud lidé chtějí zapracovat na kondici a zlepšit tím svůj zdravotní stav, vyžaduje to pravidelný pohyb. Neznamená to ovšem být denně v posilovně. Tělo ocení třeba i 20 minut obyčejné chůze denně. Vyrazit třeba na krátkou procházku pomůže nejen tělu, ale i často unavené psychice,“ uvedl prof. Češka, vedoucí Centra preventivní kardiologie VFN v Praze.
Většina respondentů si sice nedostatek pohybu uvědomuje, připouští ale, že je líná cokoli měnit. Více sportovat chtějí pak spíše muži než ženy. Tři čtvrtiny dotázaných uvedly, že je pro ně důležitější se méně stresovat a více hýbat než měnit jídelníček. 
"Jestliže se člověk rozumně hýbe a nepřejídá se, pak si tělo dokáže přijímané potraviny samo adekvátně zpracovat. To se týká i obávaných tuků a cukrů. Obě složky jsou přirozenou součástí stravy a bez nich to nejde. Tuky v potravě jsou nezbytné, mají mnoho důležitých funkcí pro správné fungování našeho organizmu a glukóza je základním zdrojem energie a výživou mozku. Skutečným problémem je tedy nedostatek pohybu, a nikoliv tuky nebo cukry. Je ovšem jednodušší svalovat vinu na cukr místo na lenost,“ vysvětlil prof. Češka.
K nejčastějším příčinám stresu patří u Čechů komplikace v práci (18,9 %) a rodinné (19,2 %) a finanční problémy (18,1 %). Nejběžněji se s těmito aspekty lidé vyrovnávají relaxací a pozitivním myšlením.
O Svazu výrobců nealkoholických nápojů
Svaz výrobců nealkoholických nápojů je neziskovým zájmovým sdružením (spolkem), které vzniklo v roce 1993. Posláním spolku je vedle poskytování informačního, právního a technického servisu členům také podpora rozvoje pitného režimu jako důležité součásti zdravého životního stylu.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.