Share |

Nejkrásnější české knihy roku 2014

22. 4. 2015 byly vyhlášeny, za účasti ministra kultury Daniela Hermana, výsledky soutěže Nejkrásnější české knihy roku 2014. Zároveň byla zahájena výstava ZPRÁVA O KNIZE, kterou Památník národního písemnictví uspořádal k 50. výročí soutěže. Výstava potrvá do 30. 8. 2015
V kategorii odborná literatura vyhrála kniha Martina Hejla 2× 100 mil. m2 místě se umístila kniha 1989 Diskuse 2014 (Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze) editorů Ivy Knobloch a Jiřího Pelcla, na třetím místě pak kniha Sídliště Solidarita editorky Barbory Špičákové (Archiv výtvarného umění).
 
V kategorii krásná literatura se porota rozhodla neudělit cenu žádnou. V kategorii literatura pro děti a mládež se na prvním místě umístila kniha Michala Bystrova Nech ten mech (Meander), na druhém místě skončila kniha Martina Kubáta Před půlnocí 1 a 2 (Arbor vitae) a na třetím místě kniha Jak zvířata spí Jiřího Dvořáka (Baobab). Z učebnic porota nakonec ocenila jen jednu knihu, které udělila první místo, a to knihu Volba povolání bez předsudků Anny Babanové, Jitky Hausenblasové, Jitky Kolářové, Terezy Krobové a Ireny Smetáčkové (Gender Studies).
 
Mezi knihami o výtvarném umění zvítězila kniha Mezera Lenky Lindauerové (Společnost Jindřicha Chalupeckého, Yinachi), na druhém místě se umístila kniha Vladimír Kopecký: Bouře a Klid Martina Dostála, Vladimíra Kopeckého a Petra Volfa (Retro Gallery) a na třetím místě kniha Tomáše Pospiszyla Asociativní dějepis umění (Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze).
 
Mezi katalogy zvítězila kniha Kateřiny Šedé Everything is perfect (Kateřina Šedá), na druhém místě se umístil katalog 26. mezinárodní bienále grafického designu Brno 2014 (Moravská galerie v Brně) a na třetím Tanec v ruinách Marie Klimešové a Marie Bergmanové (Arbor vitae).
 
V kategorii bibliofilií a autorských knih na první místo dosáhla kniha Marka Ehrenbergera a Zuly Jury Pajzle no. 1 (Żurek Publishing), na druhém místě se umístila kniha Simulator 1.0 Jana Čumlivskiho (Jan Čumlivski) a na třetím místě komiks Kláry Kolářové a Juliány Chomové Magnus, year X91 (KudlaPress).
 
Mezi studentskými pracemi zvítězila a Cenu Arna Sáňky získala kniha Martina Pulicara Hic sunt leones, na druhém místě se umístil komiks Sofistikovaný had Andrey Jarošové a Zuzany Bramborové, o třetí místo se podělil komiks Jaro Marka Šindelky a Nikoly Logosové a komiks Jeptiše Lucie Lučanské.
V rámci soutěže se udělují mimo kategorie i další ceny – např. Cena tvůrci do 30 let nebo Cena TypoDesignClubu.
Podobně jako v loňském roce se výborně a progresivně nadesignované knihy objevily především v kategoriích katalogy a odborná literatura.
 
Více informací ZDE. Knihy si můžete prohlédnout v přiložené fotogalerii.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.