Share |

Nejkrásnější české knihy roku 2013 uvidíte v NTM

foto: archiv NTM

Národní technické muzeum ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví představuje v expozici Tiskařství publikace oceněné v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2013. Soutěž o nejkrásnější knihy má dlouhou tradici. V roce 1928 inicioval tuzemskou soutěž podle zahraničních vzorů sběratel Arno Sáňka, jehož jméno nese dnes studentská cena.
 
O rok později ji Spolek českých bibliofilů poprvé zorganizoval. Pravidelně se začala soutěž pořádat od roku 1965 pod názvem Československé nejkrásnější knihy. Od roku 1993 se soutěž jmenuje Nejkrásnější české knihy roku a jejími organizátory jsou Ministerstvo kultury ČR a Památník národního písemnictví.
 
Do 49. ročníku soutěže Nejkrásnější české knihy roku, v němž odborná porota hodnotila produkci českých nakladatelů roku 2013, bylo přihlášeno 250 titulů, z toho 48 prací od studentů výtvarných a polygrafických škol. Soutěže se zúčastnilo 104 vydavatelských subjektů. Porota složená z renomovaných odborníků hodnotí z technického a výtvarného hlediska knihy všesti kategoriích: odborná literatura, krásná literatura, literatura pro děti a mládež, učebnice, obrazové publikace a katalogy.
 
Zúčastnit se soutěže je pro nakladatele, grafiky, ilustrátory, pracovníky z oboru polygrafie a dalších profesí prestižní záležitostí, o čemž svědčí skutečnost, že se každým rokem hlásí stále více zájemců. Kolekce vítězných knih spolu s tituly, které porota zařadila do užšího výběru, je tradičně prezentována na tuzemských i zahraničních knižních přehlídkách a veletrzích. Není výjimkou, že si české knihy odvážejí ocenění zklání o nejkrásnější knihy světa.
 
Nejkrásnější knihy roku 2013 si budou nyní moci prohlédnout návštěvníci Národního technického muzea v expozici Tiskařství, v prostoru evokujícím starou tiskárnu. Expozice tiskařství dokumentuje vývoj výroby tiskového písma, hlavních tiskařských technik a knihařství a připomíná české osobnosti, které významně přispěly krozvoji tiskařství.
 
Výstava bude otevřena od 15. 10. 2014 do 31. 5. 2015.
 
Národní technické muzeum
Kostelní 42
170 78 Praha 7
Česká republika
www.ntm.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.